Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, η μείωση του χρόνου των κοινών οικογενειακών γευμάτων και η απόσπαση της προσοχής των παιδιών από τις ποικίλες συσκευές συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι όσα παιδιά συνηθίζουν να τρώνε παρακολουθώντας το κινητό, τηλεόραση, το τάμπλετ τους κτλ., έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπερβολικό βάρος από εκείνα που δεν το κάνουν καθώς τους είναι πολύ πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χορτάσει αφού η εστίασή τους βρίσκεται σε ό,τι βλέπουν και όχι στο γεύμα τους.

Η έρευνα διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Minho στην Πορτογαλία και συνολικά μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 735 παιδιών, ηλικίας έξι έως δέκα ετών.

Τι δήλωσαν οι ειδικοί
Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία, οι ερευνητές δήλωσαν:

«Είμαστε πλέον τόσο απασχολημένοι που δεν φαίνεται να έχουμε χρόνο να καθίσουμε όλοι μαζί για να απολαύσουμε ένα οικογενειακό γεύμα στην καθημερινότητά μας. Έτσι, όλο και περισσότερα παιδιά τρώνε παρακολουθώντας κάτι στην τηλεόραση ή στο κινητό τους. Αποσπασμένα από τις οθόνες, καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και καταλήγουν να έχουν περιττό βάρος, γεγονός που ως γνωστόν μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Και δεν είναι μόνο η παχυσαρκία. Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης σχετίζεται επίσης με προβλήματα, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και ο κακός ύπνος».

Μέσα σε 30 χρόνια τετραπλασιάστηκαν τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι στον κόσμο
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη, συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, πληρούν σήμερα τα κριτήρια της παχυσαρκίας και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων.

Το ποσοστό των παχύσαρκων στον πληθυσμό ξεπερνά πλέον τους υπέρβαρους στα περισσότερα κράτη, ακόμα και σε χώρες που παλαιότερα αντιμετώπιζαν πρόβλημα υποσιτισμού.

Από το 1990 ως το 2022 η αναλογία των παχύσαρκων ατόμων τετραπλασιάστηκε μεταξύ παιδιών και εφήβων και διπλασιάστηκε μεταξύ των ενηλίκων, αναφέρουν οι ερευνητές. Το ίδιο διάστημα, το ποσοστό των ατόμων με βάρος κάτω του κανονικού μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο για τα κορίτσια, κατά το ένα τρίτο για τα αγόρια και κατά το ήμισυ για τους ενηλίκους.

«Στο παρελθόν θεωρούσαμε την παχυσαρκία πρόβλημα των πλουσίων. Η παχυσαρκία είναι πλέον πρόβλημα όλου του κόσμου» δήλωσε ο Φρανσέσκο Μπράνκα, αρμόδιος του ΠΟΥ για θέματα διατροφής, σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters.

Το χαμηλό σωματικό βάρος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών και την υγεία των ηλικιωμένων. Από την άλλη, οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθεια και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτούνται μέτρα όπως η ύπαρξη υγιεινών σνακ και γευμάτων στα σχολεία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Πηγή: imommy.gr