Κάλεσμα ενίσχυσης της «Πανεπιστημονικής» ενόψει των εκλογών στο ΤΕΕ αλλά και του ΚΚΕ μπροστά στις κάλπες των ευρωεκλογών, απηύθυνε η ΤΕ Αχαΐας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησε με μηχανικούς στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» το απόγευμα της Τρίτης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος, Βάνα Πατρινού και η αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων, Βίβιαν Σαμούρη. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Δημήτρης Κουτζής, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, καθώς και ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της «Πανεπιστημονικής» στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην κρισιμότητα της εκλογικής μάχης του ΤΕΕ την Κυριακή 19 Μάη, ο Δημήτρης Κουτζής, στάθηκε στην μεγάλη κινητοποίηση του μηχανισμού της κυβέρνησης (Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων), αλλά και των επιχειρηματικών ομίλων. Σημειώθηκε, ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί ολόκληρη στρατιά με υποσχέσεις, πιέσεις και αναθέσεις. Χαρακτηριστικά, ο ομιλητής ανέφερε, ότι υπάρχουν ανακοινώσεις των ομίλων στους εργαζόμενους μηχανικούς που εργάζονται σε αυτούς, στο ποιοι είναι οι εκλεκτοί υποψήφιοι τους στα ψηφοδέλτια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να στηριχτούν. “Η εργοδοσία προκειμένου να διαμορφώσει τους συσχετισμούς στο ΤΕΕ να συνεχίσουν να είναι ευνοϊκοί για τα συμφέροντά της χρησιμοποιεί όλα της τα όπλα”, τόνισε.

Μια “στρατιά”... δυνάμεων στα “χέρια” του αντιπάλου

Εξήγησε πως ο πραγματικός αντίπαλος, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, έχει ολόκληρη στρατιά δυνάμεων που τον υπηρετούν πολιτικά και συνδικαλιστικά. “Εκτός από την κάλπικη αντιπολίτευση της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά), σε ανάλογη πορεία κινούνται και διάφοροι συνδυασμοί του οπορτουνιστικού ρεύματος όπως το ΑΡΑΓΕΣ (ΜΕΡΑ 25 – ΛΑΕ) που αθωώνουν την Ε.Ε. και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουν ως μοναδικό ένοχο τον Μητσοτάκη και παίζουν το χιλιοπαιγμένο έργο να έρθει μία άλλη κυβέρνηση η οποία όμως θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική, στην ίδια κατεύθυνση”, σημείωσε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα σχήματα αυτά σε γενικές συνελεύσεις συλλόγων και σωματείων δεν δέχονται ψηφίσματα για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους λέγοντας ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. “Παρόλο που ‘ντύνουν’ με ριζοσπαστική φρασεολογία τις απόψεις τους είναι στην πραγματικότητα συστημικές δυνάμεις που υπονόμευσαν και υπονομεύουν το συντονισμό των ταξικών δυνάμεων απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το blockΤΕΕ (ΝΑΡ) το οποίο ενώ τάχα βγάζει αντιΕΕ κορώνες συμμετέχει μαζί με το ΑΡΑΓΕΣ στα ψηφοδέλτια στις Περιφέρειες αλλά και τώρα στις εκλογές του ΤΕΕ στα ψηφοδέλτια για τις Τοπικές Αντιπροσωπείες και τις Επιστημονικές Επιτροπές”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, η εκλογή Διοίκησης σχετίζεται με το κατά πόσο θα επιβραβευτεί και με έναν «μανδύα» επιστημονικότητας η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που εκπορεύεται και από τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, για την συνέχιση και επιτάχυνση της υλοποίησης μιας σειράς νέων αντίστοιχων μέτρων που υπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.

Ως τέτοια, ανέφερε την παραπέρα υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των μισθωτών μηχανικών, την υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, την επιδοκιμασία μέτρων της ΕΕ όπως αυτών της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και «ανάπτυξης» που ευθύνονται και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα στα ζητήματα της ενέργειας. Επιπλέον, στην αποδοχή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και κινδύνων από τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και τα μέτρα που αυτοί οι μηχανισμοί λαμβάνουν.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο ζήτημα, στάθηκε στην «αφωνία» της Διοίκησης του ΤΕΕ με ευθύνη των παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κ.α. που βρίσκονται στην πλειοψηφία, για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μια ανακοίνωση καταδίκης του εγκλήματος της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, αλλά και τις ελληνικής εμπλοκής με την αποστολή της φρεγάτας “ΥΔΡΑ” στην Ερυθρά Θάλασσα κ.α. αντίστοιχων μέτρων.

Το πραγματικά ελπιδοφόρο

Στάθηκε συνολικά στη σημασία του ΤΕΕ που όπως είπε φτάνει να διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια, αναλαμβάνοντας και ευθύνες επιπέδου Υπουργείου, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών βιώνουν αντιλαϊκά μέτρα και κατευθύνσεις, που εκπορεύονται και από την ΕΕ. Και μπροστά στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι μπορεί να γίνει ένα ακόμη πιο ισχυρό βήμα σε αντίθετη κατεύθυνση και με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

«Αυτό που πραγματικά κρίνεται στους καθημερινούς αγώνες και στις κάλπες είναι το πόσο θα είναι ισχυρές οι δυνάμεις που αναμετρώνται με τις επιλογές που βάζουν στο ζύγι κόστος – όφελος τις ζωές μας, θυσιάζοντας τες στο βωμό του κέρδους. Στην εκλογική μάχη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, παρόλο που έχουμε απέναντι μας μια στρατιά διαφόρων που υπηρετούν αυτές τις επιλογές, είτε πρόκειται για τις κυβερνητικές, είτε τις δήθεν αντιπολιτευτικές δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, είτε διαφόρων οπορτουνιστικών σχημάτων, είμαστε αισιόδοξοι για ένα θετικό αποτέλεσμα παρακαταθήκη στους αγώνες έχοντας και την πείρα με τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα το προηγούμενο διάστημα σε σωματεία του κλάδου (ΣΜΤ, ΣΕΤΗΠ) και σε επιστημονικούς συλλόγους μηχανικών. Ξέρουμε να δίνουμε και να κερδίζουμε μάχες. Πάμε δυνατά για την Ανατροπή.», υπογράμμισε.

Κάλεσε, μέχρι τις εκλογές, να δυναμώσει η προσπάθεια για να φτάσουν τα ψηφοδέλτια της «Πανεπιστημονικής» αλλά και του ΚΚΕ σε πολύ περισσότερο κόσμο που προβληματίζεται και αγωνιά, με τη θετική πείρα και όλων των προηγούμενων αναμετρήσεων, καταλήγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι θετικές διεργασίες στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων και στον κλάδο, για να δυναμώσει η συνολική προσπάθεια ανατροπής.

Σταθερά με τα... μεγάλα συμφέροντα

Στο ρόλο των παρατάξεων που βρίσκονται στη Διοίκηση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των μηχανικών, αλλά και σε σύγκρουση πολλές φορές και με τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας και τη θέληση του λαού της πόλης, όπως για τα θέματα διέλευσης του τρένου, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG, της έλευσης του φυσικού αερίου κ.α., αναφέρθηκε από την πλευρά του νωρίτερα και ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος.

Μεταξύ άλλων, καταδίκασε και τις διώξεις κατά φοιτητών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάλεσε να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που πρωταγωνίστησαν στις κινητοποιήσεις των μηχανικών το προηγούμενο διάστημα μέσα και από την «Πανεπιστημονική», αλλά και η συμπόρευση με το ΚΚΕ και στις 9 Ιούνη, για ακόμη πιο μαχητική αντιπολίτευση στο πλευρό του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων και το επόμενο διάστημα.

Των παρεμβάσεων, ακολούθησε πλούσιος διάλογος και συζήτηση για θέματα του κλάδου αλλά και πέραν αυτού.