Αισθητά χαμηλά ήταν τα ποσοστά των ευάλωτων ομάδων που έκαναν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του Covid-19, όπως αυτά καταγράφηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη για το 2023.

Ελάχιστοι ήταν οι Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 60, που αποτελεί την πολυπληθέστερη ομάδα υψηλού κινδύνου, οι οποίοι προχώρησαν σε επαναληπτική δόση εμβολίου κατά του ιού. Το ποσοστό τους ανήλθε στο 12% στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ηλικίες 80 ετών και άνω που κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλες, η κάλυψη ήταν μόλις 17,1% κατά μέσον όρο. Η Ελλάδα υστερεί πολύ σημαντικά και στα δύο.

Όπως αναφέρει η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), στην Ελλάδα εμβολιάστηκε μόλις το 7,1% στις ηλικίες 60-69 ετών και το 11,6% στην ομάδα 70-79 ετών. Στην δε ηλικία 80 ετών και άνω, δεν έγιναν εμβόλια ούτε σε έναν στους δέκα. Εμβολιάστηκε το μόλις 8,8% του πληθυσμού.

Συνολικώς σε ολόκληρη την ΕΕ έγιναν πέρυσι αναμνηστικά εμβόλια σε 28,1 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών. Τα επτά εκατομμύρια είχαν ηλικία 80 ετών και άνω.

Από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, κανένα δεν πέτυχε τον στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης του τουλάχιστον 80% του πληθυσμού άνω των 60 ετών για να υπάρξει επαρκής προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Επιπλέον, μόλις δύο χώρες πέτυχαν να εμβολιάσουν το τουλάχιστον 80% των υπέργηρων κατοίκων τους (ηλικίες 80 ετών και άνω).

Τα κράτη αυτά ήταν:

Η Σουηδία, όπου εμβολιάστηκε το 89,3% των κατοίκων ηλικίας 80 ετών και πάνω
Η Δανία, όπου εμβολιάστηκε το 88,6%

Υγειονομικοί, έγκυοι και χρονίως πάσχοντες
Ακόμα πιο αποκαρδιωτική ήταν η εμβολιαστική κάλυψη των υπολοίπων ομάδων υψηλού κινδύνου στις οποίες ανήκουν:

Οι υγειονομικοί (συμπεριλαμβάνεται το διοικητικό προσωπικό των δομών Υγείας και το προσωπικό της κατ’ οίκον νοσηλείας)
Οι πάσχοντες από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα (ηλικίες 18-59 ετών)
Οι έγκυοι (όλα τα τρίμηνα της κυήσεως)

Μόλις επτά χώρες ανέφεραν στο ECDC δεδομένα για τα εμβόλια που έγιναν στους υγειονομικούς. Η μία από αυτές ήταν η Ελλάδα όπου εμβολιάστηκε το μόλις 4,4% των υγειονομικών. Την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στον τομέα αυτό είχε το Βέλγιο με 21%.

Μόλις δύο χώρες ανέφεραν δεδομένα για τους χρονίως πάσχοντες ηλικίας 18-59 ετών. Η Τσεχία και η Ισπανία. Στην Τσεχία εμβολιάστηκε το 2% αυτής της ηλικιακής ομάδας. Στην Ισπανία το 6,6%.

Δύο χώρες, τέλος, ανέφεραν πόσα εμβόλια έγιναν στις εγκύους. Ήταν η Ισπανία και η Ιρλανδία. Στην Ισπανία εμβολιάστηκε το 7,8% των εγκύων, ενώ στην Ιρλανδία το 19,6%.

Από τα εμβόλια για την Covid-19 που έγιναν πέρυσι στην ΕΕ, το 82,1% ήταν εμβόλια της εταιρείας Pfizer/BioNTech.

Πηγή: iatropedia.gr