«Γιατί, Αντιγόνη;» είναι ο τίτλος του Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου που διοργανώνει την Τετάρτη 15 Μαϊου από τις 10.00 έως τις 13.00 στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων το Τοπικό Πολιτιστικό Δίκτυο με τίτλο: «Το Θέατρο στην Εκπαιδευτική διαδικασία» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και την υποστήριξη της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων.
Συμμετέχουν 13 σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Πάτρας, 10ο Γυμνάσιο Πάτρας, Γυμνάσιο Διακοπτού, Γυμνάσιο Μαζαρακίου, Γυμνάσιο Οβρυάς, Γυμνάσιο Ριόλου, 1ο ΓΕΛ Πάτρας, 3ο ΓΕΛ Πάτρας, 7ο ΓΕΛ Πάτρας, 2ο ΓΕΛ Αιγίου, Εν.Ε.Ε.Γυ-Λ Πάτρας σε συνεργασία με το 15ο και το 19ο Γυμνάσιο Πάτρας.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, δια του υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το υπογραφέν “Μνημόνιο Συνεργασίας” ανάμεσα στη Δ.Δ.Ε. Αχαΐας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο.
Βασικός σκοπός του Δικτύου ήταν η επιμόρφωση και στήριξη των εκπαιδευτικών με εργαστήρια σχετικά με θεατρικές τεχνικές, εργαλεία και μεθοδολογίες που αφορούν στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, τις οποίες εφάρμοσαν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων για την παραγωγή πρωτογενών θεατρικών δρώμενων με τους μαθητές/τριές τους.
Ως αφορμή-αφετηρία του εκπαιδευτικού προγράμματος επελέγη η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
Γιατί, Αντιγόνη; Τι θα συνέβαινε εάν η Αντιγόνη είχε αντισταθεί αλλά και είχε επιβιώσει παρόλο που παραβίασε τον νόμο; (Judith Butler)
Η Αντιγόνη, το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοκρατική σκέψη, είναι ίσως το πιο σχολιασμένο έργο στην ιστορία της πολιτικής θεωρίας, ενώ οι ερμηνείες που έχουν δοθεί στο έργο είναι πάμπολλες και αντικρουόμενες.
Σχεδιασμός- Οργάνωση Δικτύου: Συγκλητική Βλαχάκη: Θεατρολόγος MA, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Γιούλη Δούβου: Θεατρολόγος ΜΑ, Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Γιάννης Βλάχος: Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων Δ.Δ.Ε. Αχαΐας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:
09.30 - 10.00: Προετοιμασία ομάδων
10.00 - 10.15: Χαιρετισμοί
10.15- 12.00: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΡΩΜΕΝΩΝ
Εν.Ε.Ε.Γυ.-Λ ΠΑΤΡΑΣ σε σύμπραξη με 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ και 19ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
“Η τελευταία μαύρη γάτα” (Ευγ.Τριβιζά)
Καζάκου Μαρία (ΠΕ02), Λάζαρης Φώτης (ΠΕ82), Αναστασοπούλου Αικατερίνη (ΠΕ11), Πούλου Αγγελική (ΠΕ03), Δωρή Κατερίνα (ΠΕ02), Ντάφλος Γεώργιος (ΠΕ84). Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που δημιουργεί δίαυλους επικοινωνίας και συνεννόησης ανάμεσα σε γενιές και ανθρώπους. Οι μαθήτριες και οι μαθητές της θεατρικής ομάδας “Το Μπουλούκι”, μια ομάδα παράδειγμα συμπερίληψης, που μάχεται εναντίον κάθε είδους αποκλεισμού, αγκάλιασε με ενθουσιασμό την εκπληκτική παρωδία του Ευγένιου Τριβιζά, αφού μέσα σε αυτή ο καθένας μπορεί να δει ένα κομμάτι του εαυτού του και του άλλου.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ“
Ο Μύθος του Ερυσίχθονα”
Σιγαλού Ελένη(ΠΕ04.01)
Συνεργάτες: Κοσιώνη Ιωάννα (ΠΕ79), Βανταράκη Χρυσάνθη (ΠΕ08)
Ο βασιλιάς Ερυσίχθονας θέλει να καταστρέψει το ιερό δάσος και η θεά Δήμητρα τον τιμωρεί για την ύβρη του.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΒΡΥΑΣ
“Αμάρτησε;”
Μαντζουράνη Σταματία (ΠΕ02), Θεοδώρου Χρήστος (ΠΕ04.02)
Ένας ιερέας βρίσκεται σε δίλημμα αν θα εφαρμόσει ή όχι τον θεϊκό νόμο..
1ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ
“Έρως ανίκατε μάχαν…”
Αγγούρη Μαρία (ΠΕ02), Αθανασίου Ελένη- Μαρία(ΠΕ06), Πιτσή Ελένη (ΠΕ01)
Παρουσίαση του χορικού της "Αντιγόνης" που αποτελεί ύμνο στον Έρωτα.
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
“Η Πρόβα”
Φούκα Μαρία (ΠΕ02), Λοτσάρη Αγγελική (ΠΕ02), Οικονόμου Παναγιώτα(ΠΕ02),
Αντωνοπούλου Μαρία (ΠΕ02)
Διλήμματα και Ευθύνη στην Αντιγόνη και στον Οιδίποδα.
7ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ
“Χορός διαμαρτυρία”
Μπουρτζίλα Αλεξάνδρα (ΠΕ02), Μπελερή Κωνσταντίνα (ΠΕ02), Σιδηροπούλου Γεωργία(ΠΕ06)
Έξι χορευτές εξεγείρονται στην εξουσία του σύγχρονου Κρέοντα και ζητούν δικαιοσύνη.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΙΟΛΟΥ
“Κρατώ στη χούφτα την ελπίδα”
Παναγιωτοπούλου Παρασκευή (ΠΕ02), Χρονοπούλου Χαρίκλεια(ΠΕ02), Μουζακιώτη Νίκη (ΠΕ02), Κάνιστρα Όλγα (ΠΕ02), Σαμαντά Μαρία(ΠΕ78)
Ο Πολυνείκης κείτεται νεκρός σαν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Η Αντιγόνη θρηνεί για τις στιγμές που χάθηκαν. Ο Χορός συμπαραστέκεται στην Αντιγόνη και η Ελπίδα έρχεται για να ενσταλάξει στην ψυχή της Αντιγόνης την αισιοδοξία για ζωή. Μια δραματοποίηση κειμένου δημιουργικής γραφής των μαθητών στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ
“AntiGONE...Δεν σε φοβάμαι!”
Ράπτη Ευσταθία (ΠΕ06)
Χοροθεατρική επιτέλεση, βασισμένη στην αρχαιόμυθη Αντιγόνη, με θέμα
την βία κατά των γυναικών.
2ο ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ
“Αντιγόνη: μια αυτόνομη πορεία”
Βαγενά Βαρβάρα (ΠΕ02), Φέκα Μαρία (ΠΕ02)
Δύο αδερφές αναμετριούνται, όταν όλα γύρω τους έχουν χαθεί.
10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
“Κάποτε στο κοντινό μέλλον…”
Φωτοπούλου Αγγελική (ΠΕ02), Μαρτίνη Ερασμία (ΠΕ02)
Μια απαγόρευση του Υπουργείου Παιδείας δημιουργεί αντιδράσεις σε ένα σχολείο του κοντινού μέλλοντος.
3ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ
“Μια μουσική για την Αντιγόνη”
Κίζιλη Βασιλική (ΠΕ02),Τεκτωνίδου Δόμνα (ΠΕ86)
Το 2050, σε μια φανταστική χώρα, ένας ηγέτης αποφασίζει την απαγόρευση της μουσικής σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο με επιβολή θανατικής ποινής. Ένας νεαρός βιολιστής συλλαμβάνεται και θανατώνεται! Οι φίλοι του, όλοι τους μουσικοί, αντιμετωπίζουν θανατική καταδίκη. Μοναδική διέξοδος να απαρνηθούν τη μουσική…
* Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από την πράξη «Συνέχιση Λειτουργίας Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»