Νέο χαράτσι καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μικρών ατομικών επιχειρήσεων που τις διατηρούν για πάνω από μια πενταετία, στο όνομα του τεκμαρτού.

Πρόκειται για το μέτρο που κατάφερε να περάσει η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους για να ενισχύσει το δημόσιο ταμείο, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να δώσουν χρήματα στο κράτος.

Τα χρήματα αυτά ξεκινούν από τα 2.000 με 2.500 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 4.000 ευρώ ανάλογα με το πόσες τριετίες έχει συμπληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτες επιχείρησης.

Το μέτρο αυτό όπως είναι λογικό αναμένεται να επιφέρει νέα αναστάτωση στην αγορά αφού  οι ατομικές επιχειρήσεις είναι δεκάδες και πολλές από αυτές χωρίς να έχουν καν ένα υπάλληλο στο έμψυχο δυναμικό τους.

Μέσα στους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων είναι και οι οδηγοί ταξί που έχουν το 50% της ιδιοκτησίας του οχήματος τους. Το μέτρο αυτό σε έναν κλάδο που βρίσκεται υπό καθεστώς χρόνιας οικονομικής κρίσης μπορεί να αποδεχθεί πληγή που δεν κλείνει.

Όμως στην εμπορική αγορά τα πράγματα με το τεκμαρτό δεν θα είναι καλύτερα αφού η κίνηση είναι ελάχιστη και το όλο μέτρο έρχεται για να αποτελέσει έναν ακόμα βραχνά για τα μικρά καταστήματα.