Η οικοδομή με αργούς ρυθμούς έχει ξεκινήσει να επανακάμπτει μετά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έστω και αν πλέον χρειάζεται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που έφερε η ενεργειακή κρίση, αυξάνοντας σε μεγάλο ποσοστό τα οικοδομικά υλικά.

Όμως το όλο θέμα έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο ένα θέμα που έμοιαζε να ήταν ξεχασμένο, παρόλο που είχε ψηφιστεί από το 2012.

Ο λόγος για τις πράσινες ταράτσες και τα κίνητρα που δίνει η νομοθεσία σε όσους κατασκευαστές ή ιδιοκτήτες ακινήτων αποφασίσουν την διαμόρφωση τους στις πολυκατοικίες που αναγείρονται.

Το κίνητρο αυτό είναι ένας υψηλότερος συντελεστής δόμησης, γεγονός όμως που έχει ξεσηκώσει τους δήμους και την ΚΕΔΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πράσινες ταράτσες που φτιάχνονται στο όνομα των «πράσινων» αστικών κέντρων και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, θα φέρει κτίρια μεγαθήρια και πολυκατοικίες υψηλές με πάνω από έξι ορόφους.

Ο συντελεστής αυτός δόμησης που δίνεται ως μπόνους για τις πράσινες ταράτσες μπορεί να φτάσει ανάλογα με την κάθε περιοχή και το 10%, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους σύμφωνα με το σκεπτικό του Δήμου, σε μια πόλη που είναι σεισμογενής.

Ο Δήμος Πατρέων είναι από τους δήμους αυτούς που εναντιώνονται στο μπόνους για τις πράσινες ταράτσες και όπως λένε κύκλοι της δημοτικής αρχής δεν πρόκειται να δώσει την οικοδομική και πολεοδομική άδεια για την ανέγερση τέτοιων κτιρίων.

Το όλο θέμα είναι σε εξέλιξη. Μέχρι ώρας πάντως στις ελάχιστες πολυκατοικίες που αναγείρονται δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον για πράσινες ταράτσες αφού οι περισσότεροι φοβούνται, πέρα από το κόστος της δημιουργίας τους, το κόστος της συντήρησης τους.