Πολυτέλεια τείνει να γίνει ο καφές στην Πάτρα; 

Στα 4 ευρώ είναι ο μέσος όρος της τιμής του καφέ στα καταστήματα εστίασης εντός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Μιλάμε για τον καφέ που σερβίρεται στο τραπέζι, εντός του καταστήματος, σε καφετέριες που βρίσκονται σε πιάτσες που είναι στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Υπάρχουν βέβαια και καταστήματα που η τιμή του καφέ είναι ακόμα στα 3,5 ευρώ, υπάρχουν όμως και μαγαζιά που ήδη έχει ξεπεράσει τα 4 ευρώ και τείνει προς τα 4,5 ευρώ, ανάλογα με το είδος του καφέ.

Το γεγονός είναι ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στον καφέ που έρχεται ύστερα από αρκετές ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες του αγαπημένου ροφήματος (ζάχαρη, γάλα κτλ) τις οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό απορροφήσει οι επαγγελματίες.

Όμως αυτό που προβληματίζει τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τον κόσμο είναι ότι η τιμή του καφέ στην Πάτρα, ενδέχεται να έχει μια ακόμα μεγαλύτερη ανοδική τιμή, κάτι που θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο παράγοντες.

Το αν το ΦΠΑ του καφέ αυξηθεί από το 13% στο 24%, κάτι που θα αποφασίσει η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα και το αν όλα αυτά που γράφονται για την κλιματική κρίση και τη μείωση που έχει φέρει στην παραγωγή του, στις χώρες που τον καλλιεργούν, έχουν κάποια δόση αλήθειας.  

Υπάρχει έτσι ενδεχόμενο να δούμε μέσα στους επόμενους μήνες (από το νέο έτος πιθανότατα) αν ισχύσουν όλα αυτά, τον καφέ στην τιμή των 5 ευρώ και πάνω. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα μαγαζιά που θα δουν την πελατεία τους να μειώνεται, χωρίς επί της ουσίας να ευθύνονται αυτά και να μπορούν να κάνουν κάτι.