Πέρα από την απώλεια της εμμήνου ρύσεως ή τις διαταραχές της περιόδου, η εμμηνόπαυση εκδηλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους στον οργανισμό. Δυστυχώς και για τις νεαρές γυναίκες, οι επιπτώσεις και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι τα ίδια και εξίσου δυσάρεστα όπως και τις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.

Πέρα από τα κλασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, διαταραχές διάθεσης, οι νεαρές γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Παράλληλα, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών φαίνεται πως επιταχύνουν τις διαδικασίες γήρανσης του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο δύο σοβαρών παθήσεων.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση, είτε είναι φυσική, είτε οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μυοσκελετική υγεία μιας γυναίκας, οδηγώντας σε αυξημένη δυσφορία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σαρκοπενίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause.

Ο μυοσκελετικός πόνος αποτελεί γνωστό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, επηρεάζοντας σημαντικό αριθμό γυναικών, ιδίως γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Αυτός ο πόνος, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη λειτουργία και τη μάζα των μυών, υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης του ρόλου των ορμονικών αλλαγών κατά τη φάση μετά την εμμηνόπαυση.

Η εθνική μελέτη γυναικολογικής υγείας των ΗΠΑ έριξε φως στα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά τη μεταβατική περίοδο της εμμηνόπαυσης, αποκαλύπτοντας ότι η μυϊκή δυσκαμψία αποτελεί συχνό παράπονο μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40-55 ετών. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με μια αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων των ωοθηκικών ορμονών, που είναι εντονότερη στις γυναίκες που βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, είτε χειρουργικά είτε φυσικά. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται επίσης σημαντικά στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Για να εμβαθύνουν στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στη μυοσκελετική υγεία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 650 γυναίκες σε προχωρημένη μετεμμηνόπαυση, ηλικίας 55 ετών και άνω. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι όσες υποβλήθηκαν σε πρόωρη χειρουργική εμμηνόπαυση διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών ενοχλήσεων και σαρκοπενίας σε σύγκριση με εκείνες που βίωσαν τη φυσική εμμηνόπαυση σε ηλικία 45 ετών και άνω. Η μελέτη υπέδειξε ότι ο πόνος και η μείωση της μυϊκής μάζας που παρατηρείται στις γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη μετεμμηνόπαυση μπορεί να συνδέεται περισσότερο με την ανεπάρκεια ορμονών, παρά με τη χρονολογική ηλικία.

«Η μελέτη αναδεικνύει τις πιθανές μακροπρόθεσμες μυοσκελετικές επιπτώσεις της πρόωρης χειρουργικής εμμηνόπαυσης, η οποία προκαλεί πιο απότομη και πλήρη απώλεια των ωοθηκικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, σε σχέση με τη φυσική εμμηνόπαυση. Η χρήση ορμονοθεραπείας μέχρι τη φυσική ηλικία της εμμηνόπαυσης έχει τη δυνατότητα να μετριάσει ορισμένες από τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρόωρης απώλειας οιστρογόνων», δήλωσε σχετικά η δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.