Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο, τον διοικητή των ειδικών του δυνάμεων, δηλαδή τον επικεφαλής της μονάδας η οποία επιχειρεί στα κατεχόμενα από την Μόσχα εδάφη.

Η απομάκρυνση του συνταγματάρχη Σέρχιι Λουπαντσούκ και ο διορισμός του ταξίαρχου Ολεξάντρ Τρεπάκ στην θέση του, ανακοινώθηκε με δύο διατάγματα στον ιστότοπο της προεδρίας χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για την κίνηση αυτή.

Από το 2014 ο Τρεπάκ συμμετείχε ενεργά στις αμυντικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία εναντίον των υποστηριζόμενων από την Ρωσία αυτονομιστών. Ήταν επικεφαλής της προσπάθειας για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τότε.

Η στρατιωτική δομή διοίκησης του ουκρανικού στρατού έχει αλλάξει σε διάφορα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, όταν ο Ζελένσκι αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι με τον τότε διοικητή του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι σε έναν μεγάλο ανασχηματισμό.

Τότε, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια νέα στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και υποσχέθηκε να «επανεκκινήσει» το σύστημα φέρνοντας έμπειρους διοικητές που κατανοούν τις καθημερινές ανάγκες των στρατευμάτων.

Ο ανασχηματισμός ήρθε σε μια αβέβαιη στιγμή για την Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να αρχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά, εκμεταλλευόμενα τις ελλείψεις του ουκρανικού στρατού σε ανθρώπινο δυναμικό στο μέτωπο καθώς και τα μειωμένα αποθέματα βλημάτων πυροβολικού.

Με ξεχωριστό διάταγμα, ο Ζελένσκι διόρισε επίσης σήμερα εκ νέου τον Ντμίτρο Χερέχα διοικητή των δυνάμεων υποστήριξης του στρατού, θέση από την οποία είχε αποπεμφθεί τον Μάρτιο χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Ο Λουπαντσούκ διορίστηκε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων τον περασμένο Νοέμβριο μετά την αιφνίδια απόλυση του προκατόχου του Βίκτορ Χορένκο.

Η απομάκρυνση του Χορένκο είχε φανεί τότε ως μια ένδειξη αυξανόμενης ρήξης μεταξύ του Ζελένσκι και τον τότε αρχηγό στρατού που απομακρύνθηκε μήνες αργότερα.

Οι ειδικές δυνάμεις δεν έχουν δημόσιο προφίλ, αλλά θεωρείται ότι συμμετείχαν στις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις της Ουκρανίας στις κατεχόμενες από την Ρωσία περιοχές και ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ