Κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας δεν διατρέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με το σχετιζόμενο με το εμβόλιο Astra Zeneca και δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες, αναφέρουν οι ειδικοί Γκίκας Μαγιορκίνης και Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αυτό τόνισε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι πράγματι πρόκειται για μία παρενέργεια για την οποία το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο περισσότερο από δύο χρόνια, και ότι στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μέσα στις πρώτες 30 μέρες χορήγησης του εμβολίου, τα οποία ωστόσο όπως τόνισε δεν ξεπερνούσαν τα 10.
Προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν

«Πρόκειται για το εμβόλιο που είχε παρασκευάσει η Οξφόρδη αν θυμάστε, και η εταιρία εκείνη ανέλαβε απλώς τη διακίνησή του σε τιμή κόστους, χωρίς δηλαδή κέρδος. Είχε προτιμηθεί διότι δεν χρειαζόταν κατάψυξη στους -80ο C όπως τα m-RNA εμβόλια, και άρα μπορούσε να διανεμηθεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό», επισήμανε.
Τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο παρενέργειας

«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος. Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».

Βασιλακόπουλος: Κανείς δεν κινδυνεύει αν έχει κάνει το εμβόλιο AstraZeneca

«Κανείς δεν κινδυνεύει αν έχει κάνει το εμβόλιο AstraZeneca», είπε μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open. Μάλιστα τόνισε πως «αν πάει κάποιος στο φαρμακείο και αγοράσει ένα φάρμακο που λέγεται παρακεταμόλη και διαβάσει το χαρτάκι με τις παρενέργειες, ''βάζω στοίχημα'', ότι δεν θα το ξαναπάρει ποτέ».

Παράλληλα ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «η επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται, δεν είναι σαν τη θρησκεία που είναι ένα δόγμα 2000 ετών ίδιο. Αυτά που λέγαμε για τον κορωνοϊό το 2020 προφανώς δεν είναι ίδια με αυτά που λέμε τώρα, γιατί μάθαμε περισσότερα, γίναμε πιο σοφοί».
Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή αμέσως μετά τον εμβολιασμό

«Από την παραμικρή επιπλοκή. Οσοι την έπαθαν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή την έπαθαν αμέσως μετά τον εμβολιασμό τις πρώτες και κυρίως μετά την 1η δόση. 15 στο 1 εκατομμύριο
Το εμβόλιο δεν αποσύρθηκε γι αυτό το λόγο. Ο ένας λόγος είναι ότι τις κάνει έστω και σπάνια αυτή την επιπλοκή και πλέον υπάρχουν m-RNA που δεν κάνουν αυτή τη σπάνια παρενέργεια Αφού πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε αθυτό το ρίσκο. Το 2ο και πιο σημαντικό είναι ότι ο κορωνοϊός άλλαξε από το 2019 από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν και άλλαξαν και τα εμβόλια και έχουν προσαρμοστεί όπως και αυτά της γρίπης. Το Astra Zeneca δεν το προσάρμοσε γιατί είχε προβλέψει ότι θα επικρατήσουν τα εμβόλια του m-RNA δεν είχε κάποιο λόγο να το προσαρμόσει γι αυτό ακόμα και τώρα το εμβόλιο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό γιατί ο ιός έχει αλλάξει.
Οταν πρωτοβγήκε το εμβόλιο και έγινε κλινική μελέτη ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως σε όλα τα φάρμακα. Οταν εφαρμόζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα φάρμακο μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές που δεν εμφανίστηκαν στις κλινικές μελέτες. Αυτές οι επιπλοκές είναι αυτής της κατηγορίας, τις εξαιρετικά σπάνιες.
Αν πάει κάποιος στο φαρμακείο και αγοράσει ένα φάρμακο που λέγεται παρακεταμόλη και διαβάσει το χαρτάκι με τις παρενέργειες βάζω στοίχημα ότι δεν θα το ξαναπάρει ποτέ. Η επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται δεν είναι σαν τη θρησκεία που είναι ένα δόγμα 2000 ετών. Εξελίσσεται με βάση την παρατήρηση και τις νέες μελέτες. Αυτά που λέγαμε για τον κορωνοϊό το 2020 προφανώς δεν είναι ίδια με αυτά που λέμε τώρα, γιατί μάθαμε περισσότερα, γίναμε πιο σοφοί».