Η ηγεσία της Χαμάς αποδέχτηκε τους όρους για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, το απόγευμα της Δευτέρας (6.5.24), με την ισραηλινή πλευρά πάντως να φαίνεται επιφυλακτική για την ώρα και να απορρίπτει την πρόταση.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς δηλώνει ότι ενημέρωσε το Κατάρ και την Αίγυπτο για την απόφασή της και ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονταν για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για νέα εκχειρία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία -όπως πόσο θα διαρκέσει και τι σημαίνει για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα- δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ»
Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», αφού η παλαιστινιακή οργάνωση έκανε γνωστό ότι θα αποδεχόταν τους όρους ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Χαμάς αναφέρει ότι ο ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και με τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ και τους ενημέρωσε για την έγκριση της Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Επιφυλακτικότητα από το Ισραήλ
Όπως μεταδίδουν οι «Times of Israel», Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την απόφαση της Χαμάς να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν σε ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, σχολίασαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, η προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς είναι μια προσφορά που έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το Ισραήλ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» που αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία.

Ισραηλινή εντολή εκκένωση της Ράφα
Μετά την επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες προς στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Πάντως, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα Δευτέρα, Μπάιντεν και Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε επιχείρηση στη Ράφα.

Οι ισραηλινές αρχές πέταξαν φυλλάδια από αέρος, με τα οποία προειδοποιούσαν τον άμαχο πληθυσμό να αποχωρήσει άμεσα, καθώς επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνηση τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων, ωστόσο ο πληθυσμός που έχει εκτοπιστεί στη Ράφα από άλλες περιοχές της Γάζας, μετά το ξεκίνημα της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.