Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” https://www.aade.gr/mycar ” για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η Αρχή.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ιδιοκτήτες οχημάτων, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας του οχήματός τους, πληρώνοντας τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα, στην ψηφιακή πύλη myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταβάλουν τη μηνιαία αναλογία (1/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας, για όσους μήνες επιλέξουν να θέσουν το όχημά τους σε κυκλοφορία. Με την πληρωμή παύει η ακινησία του οχήματος.
Οι διευκρινίσεις
Διευκρινίζεται ότι:
• ελάχιστο διάστημα άρσης ακινησίας λογίζεται ολόκληρος ο μήνας. Επομένως, ακόμη και στις περιπτώσεις που η άρση αφορά διάστημα μικρότερο του μηνός, καταβάλλεται ποσό ίσο με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας
• όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους πρέπει να υποβάλλουν αίτημα άρσης ακινησίας στην αρμόδια ΔΟΥ για να τις παραλάβουν
• όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη, το όχημα πρέπει να τεθεί ξανά σε ακινησία. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, μειωμένο κατά το διπλάσιο των αναλογικών τελών που έχουν ήδη καταβληθεί.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα τα εξής:
Σημειώνεται δε πως οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να άρουν το καθεστώς ακινησίας του οχήματος τους θα πρέπει:
Να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.
Να υπάρχει ενεργό συμβόλαιο ασφάλισης του οχήματος. Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου γίνεται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών.
Να υποβάλλουν αίτημα άρσης ακινησίας.
Αυτό γίνεται ακόμα και εάν έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας ενώ η ασφάλεια θεωρείται απαραίτητη ενέργεια για την ολοκλήρωση της άρσης ακινησίας.
Αν δεν υποβληθεί το αίτημα, τότε το αυτοκίνητο παραμένει σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας και επιβάλλονται οι κυρώσεις σε περίπτωση ελέγχου. Πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Διευκρινίζεται πως δεν προβλέπεται η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, σε περίπτωση που η αρχική αίτηση έχει οριστικοποιηθεί
Η διαδικασία
Η διαδικασία για την άρση ακινησίας του οχήματος είναι η εξής:
Θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
Πρώτα θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν την πλατφόρμα myCar με τους κωδικούς TaxisNet
Εν συνεχεία θα πρέπει οι πολίτες να συμπληρώσουν σε αυτή την πλατφόρμα τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.
Αφού γίνει αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, ύστερα υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας.
Τέλος οι πολίτες μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.
Η άρση ακινησίας του οχήματος
Επίσης επισημαίνεται πως η θέση του οχήματος ή η άρση της ακινησίας του πραγματοποιείται αποκλειστικά στη Δ.Ο.Υ στην περίπτωση αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη ή κατόχου και μόνο εφόσον δεν έχει επέλθει μεταβίβαση του οχήματος στους κληρονόμους.
Ενώ στην περίπτωση συνιδιοκτησίας του οχήματος, θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής.
Το ποσό
Ενώ όσον αφορά το ποσό που πρέπει να εξοφλεί για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα επισημαίνεται πως αυτό εξαρτάται από τους μήνες που θα θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να κυκλοφορούν το αυτοκίνητο τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι θέλουν να επανακυκλοφορήσουν το όχημα τους :
Για 1 μήνα θα πρέπει να πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας,
Για2 μήνες θα πρέπει να καταβάλλουν τα 2/12,
Για 3 μήνες θα πρέπει να πληρώσουν τα 3/12,
Για 4 μήνες θα πρέπει να καταβάλλουν τα 4/12 κλπ
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρέθεσε ένα παράδειγμα για τον τρόπο καταβολής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα: Εάν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου έχει ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ και άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα 4 μηνών τότε θα καταβάλει 100 ευρώ (4/12)
Αξιοσημείωτο είναι δε πως μόνο 1 φορά εντός του έτους χορηγείται το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.).
Ενώ οι πολίτες που θέλουν να κινήσουν το αυτοκίνητο τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο και έχουν ήδη υποβάλλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλουν το υπολειπόμενο ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.