Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ σε βάρος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, έχει μετατρέψει σε καμένη γη το μεγαλύτερο μέρος του στενού, παράκτιου θύλακα των 2,3 εκατ. κατοίκων, με τους περισσότερους αμάχους να είναι πλέον άστεγοι, πεινασμένοι και στο έλεος ασθενειών.

Περίπου 14 χρόνια θα χρειαστούν για να απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος των συντριμμιών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, που έχει προκαλέσει ο καταστροφικός πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Περ Λόνταμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των ναρκών (UNMAS), δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη ότι εκτιμάται πως ο πόλεμος έχει αφήσει 37 εκατ. τόνους συντριμμιών σε μια αστική, πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν και είναι αδύνατον να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και βρίσκονται στη Γάζα, προβλέπεται ότι μπορεί να χρειαστούν 14 χρόνια, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων από κατεστραμμένα κτίρια.

«Γνωρίζουμε ότι τυπικά υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας τουλάχιστον 10% από πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στην ξηρά, τα οποία εκτοξεύονται, αλλά δεν εκρήγνυνται», δήλωσε. «Μιλάμε για περίπου 14 χρόνια δουλειάς με 100 φορτηγά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ