Η ταινία επαναφέρει το σχεδόν ξεχασμένο κινηματογραφικό είδος του «χαμένου υλικού», που είχε γίνει μόδα μετά την ταινία Blair Witch Project, όπου παρακολουθούμε κάποια αυτούσια καταγραφή δήθεν αληθινών γεγονότων είτε μέσω κάμερας ή κασέτας η οτιδήποτε άλλο.

Στις«Στενές επαφές με τον διάβολο» παρακολουθούμε μέσω βιντεοκασέτας ένα ολόκληρο επεισόδιο του δημοφιλούς νυχτερινού τοκ-σόου της δεκαετίας του 1970 «Νυχτοπούλια». Η συγκεκριμένη εκπομπή, όπως και ο παρουσιαστής της Τζακ Ντελρόι, είναι σεναριακά δημιουργήματα, αλλά το χωροχρονικό πλαίσιο της εποχής είναι αληθινό.

Σε μια σύντομη εισαγωγή, με τη χρήση voice-overαπό έναν ανώνυμο αφηγητή, μαθαίνουμε την ιστορία του πρωταγωνιστή Τζακ Ντελρόι: Πως αναδείχθηκε με το βραδινό τοκ-σόου «Νυχτοπούλια» στην αμερικανική τηλεόραση, πως παρέμεινε για πάντα στην σκιά του αντίπαλου δέους Τζόνι Κάρσον (υπαρκτός και πλέον δημοφιλής παρουσιαστής τη δεκαετία εκείνη στην Αμερική), πώς ερωτεύτηκε και πως έχασε από καρκίνο τη γυναίκα του, πως αποσύρθηκε για ένα διάστημα από τα φώτα της δημοσιότητας και πως επανήλθε.
Η εκπομπή που είναι καταγεγραμμένη αποτελεί αφιέρωμα στη βραδιά του Χάλογουϊν, όπου, σύμφωνα με τον λαϊκό αμερικανικό μύθο, τα πνεύματα των νεκρών κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους ζωντανούς. Ο Τζακ έχει προσκαλέσει στο σόου του ένα μέντιουμ, έναν πρώην υπνωτιστή και νυν κυνηγό τσαρλατάνων, μια δαιμονολόγο και την προστατευόμενη της, μέσα στην οποία υποτίθεται πως ζει ένας δαίμονας. Στόχος του να καταφέρει να ταράξει το ζωντανό κοινό της εκπομπής αλλά και να ανεβάσει την τηλεθέαση της εκπομπής που πνέει τα λοίσθια και απειλείται με κόψιμο.
Τον ρόλο του παρουσιαστή Τζακ ερμηνεύει ο Ντέιβιντ Ντασμάλχιαν, ένας από αυτούς τους καρατερίστες ηθοποιούς που βλέπεις συχνά το πρόσωπό τους σε ταινίες (Thedarkknight, BladeRunner 2049, Oppenheimer, Dune) αλλά σπάνια ξέρεις το όνομα τους. Σε αυτήν την ταινία τού δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί ως πρωταγωνιστής και τα καταφέρνει περίφημα. Διαθέτει την χαρισματική γοητεία ενός τηλεπαρουσιαστή και συνάμα την ανασφάλεια των ανθρώπων που ζουν από τα νούμερα της τηλεθέασης. Το πρόσωπό του με μια ιδιαίτερη εκφραστικότητα μεταδίδει αβίαστα ό, τι δεν εξωτερικεύεται. Το υπόλοιπο καστ απαρτίζεται από άγνωστους σχετικά ηθοποιούς, αλλά απόλυτα ταιριαστούς στο ρόλο τους. Την παράσταση κλέβει ο ΊανΜπλις στον ρόλο του Κάρμαϊκλ, ενός παντοδύναμου υπνωτιστή που τα παράτησε και πλέον ξεσκεπάζει όλους τους τσαρλατάνους του μεταφυσικού – γίνεται, μάλιστα, μια αστεία αναφορά στο ζεύγος Γουόρεν, τους πρωταγωνιστές στην σειρά ταινιών τρόμου «Το κάλεσμα».
Οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες Κόλιν και ΚάμερονΚερνς καταφέρνουν να αναπαραστήσουν άψογα την ατμόσφαιρα και το κλίμα της τηλεόρασης της δεκαετίας του ’70, μέσω των ενδυματολογικών επιλογών, των ιδιαίτερων γωνιών λήψης, της μουσικής, του τρόπου ομιλίας και του φωτισμού. Αναμιγνύουν την ζωντανή εκπομπή με ματιές στα παρασκήνια, όταν γίνονται διακοπές για διαφημίσεις, δίνοντας την ευκαιρία για σχόλια σχετικά με την βιομηχανία του θεάματος, όπου όλα θυσιάζονται στο βωμό της δόξας. Δημιουργούν τρόμο κυρίως στο ψυχολογικό επίπεδο και σε λίγες μόνο σκηνές καταφεύγουν σε βίαιες και φρικιαστικές σκηνές, αποφεύγοντας παντελώς τα jump-scares.

Στο τέλος, δυστυχώς, οι δημιουργοί στην προσπάθεια τους να κάνουν το κάτι παραπάνω μπερδεύονται και μπερδεύουν και εμάς, σπάζοντας τους κανόνες του κινηματογραφικού είδους που ακολουθούσαν ως τότε, βάζοντας σκηνές που δεν γίνεται να έχουν αποτυπωθεί στην καταγραφή της εκπομπής. Παρ΄όλ΄αυτά, η γεύση που αφήνει η ταινία είναι καλή και πιθανώς μελλοντικά να αποκτήσει και μια καλτ φήμη για τους λάτρεις του είδους.
ΗΠΑ, 2023, Εγχρωμο
Παραγωγή: Ρόι Λι, Ντέρεκ Ντότσι
Σκηνοθεσία: Κόλιν&ΚάμερονΚερνς
Σενάριο: Κόλιν&ΚάμερονΚερνς
Φωτογραφία: Μάθιου Τεμπλ
Μοντάζ: Κόλιν&ΚάμερονΚερνς
Μουσική: Ρόσκο Τζέιμς Ιργουιν, Γκλεν Ρίτσαρντς
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Νταστμάλχιαν, ΛόραΓκόρντον, ΦέισαλΜπάτσι, IανΜπλις
Διάρκεια: 93 λεπτά

Προβάλλεται στο OptionsVesoMare (Ακτή Δυμαίων 17, Πάτρα)
Αίθουσα 4, στις 21:10