Για τη διαμεσολάβηση, η οποία όπως είπε Η διαμεσολάβηση θα βοηθήσει τους δικαστές να απαλλαγούν από τον αυξημένο φόρτο εργασίας, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΕΜΕΔ, η οποία συνδιοργάνωσε συνέδριο με την ΕνΔΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγάλα τα περιθώρια βελτίωσης του θεσμού της διαμεσολάβησης και της δικαστικής μεσολάβησης», υπογραμμίζοντας πως «χρειάζονται αλλαγές στη Δικαιοσύνη».

Φλωρίδης: Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης με τη διαμεσολάβηση

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «αν καταφέρουμε να λύνουμε εξωδικαστικά κάποιες υποθέσεις θα βοηθήσουμε να απαλλαγούν οι δικαστές από τον αυξημένο φόρτο εργασίας», κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και -όπως εξήγησε- «από την εμπειρία που έχουμε θα διαμορφωθεί το καινούριο πλαίσιο».

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ, Μαργαρίτα Στενιώτη, τόνισε πως «η εκδήλωση αυτή βάζει ένα λιθαράκι για να εμπιστευθούν οι πολίτες τη διαμεσολάβηση», προσθέτοντας ότι «είναι μία διαδικασία άμεση, ταχύτατη, ευέλικτη που βοηθά τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή». «Όπου έχει εφαρμοστεί έχει στεφθεί με επιτυχία», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «συμβάλει στην προαγωγή του νομικού πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ και πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης νέας κουλτούρας για την επίλυση διαφορών, καθώς -όπως είπε- πρέπει να μειωθούν οι υποθέσεις που εισάγονται στα δικαστήρια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εξετάζονται από την Πολιτεία βελτιώσεις και συμπληρώσεις του νόμου του 2019.

Τέλος, ο κ. Μενουδάκος, αναφερόμενος στην καλύτερη εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης, διευκρίνισε πως «πρωταρχική θέση πρέπει να έχει η στάση του νομικού κόσμου και κυρίως των δικηγόρων», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η αρχικά αρνητική θέση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μεταβάλλεται».