Κατάμεστοι από κόσμο ήταν οι ιεροί ναοί της Πάτρας το απόγευμα της Παρασκευής στους Ε' Χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

Οι πιστοί και ο κλήρος έψαλλαν την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, ένα από τα σημαντικότερα υμνογραφικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου που είναι συνδεδεμένο με την εκκλησιαστική ζωή, αλλά και με την πορεία του έθνους.

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, όπως έχει διαμορφωθεί, συμψάλλεται με το Μικρό Απόδειπνο τμηματικά την Παρασκευή το εσπέρας των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και ολόκληρη την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδος των Νηστειών (Χαιρετισμοί Ε’).

Με τον Ακάθιστο Ύπνο και την Υπερμάχο Στρατηγό η Εκκλησία μπαίνει για τα καλά στις παραμονές του Πάσχα, με την πλειοψηφία των πιστών να ξεκινούν τη νηστεία και να ετοιμάζονται για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με ιερείς και κύκλους της Εκκλησίας όλο αυτό το διάστημα των Χαιρετισμών οι ναοί γέμιζαν από πιστούς τις Κυριακές και ο κόσμος έδειξε για ακόμα μια φορά με την στάση του ότι είναι συσπειρωμένος γύρω από την Εκκλησία και την Ορθόδοξη θρησκεία.

Άλλωστε, ένα σημαντικό ποσοστό του κόσμου έχει ξεκινήσει από νωρίτερα τη νηστεία, διανύοντας όλη την Σαρακοστή χωρίς κρέας και ότι με άλλο χρειάζεται για να διατηρήσει την σωματική και πνευματική του εγκράτεια.