Την απαγόρευση ανέγερσης νέων ξενοδοχειακών κτιρίων αποφάσισε το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του μαζικού τουρισμού, δήλωσε η τοπική κυβέρνηση.

«Θέλουμε να κάνουμε και να διατηρήσουμε την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αυτό σημαίνει: όχι υπερτουρισμός, όχι νέα ξενοδοχεία και όχι περισσότερες από 20 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία από τουρίστες ετησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ένα νέο ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ μπορεί να χτιστεί μόνο αν κλείσει ένα άλλο ξενοδοχείο, αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των κρεβατιών και αν το νέο ξενοδοχείο θα είναι καλύτερο, για παράδειγμα πιο βιώσιμο. Ωστόσο, ο κανόνας δεν ισχύει για νέα ξενοδοχεία που έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια.

Η πόλη προσπαθεί ενεργά να περιορίσει τον αριθμό των τουριστών, ο οποίος ανέρχεται σε εκατομμύρια ετησίως, κυρίως αποθαρρύνοντας τον τουρισμό που σχετίζεται με το σεξ και τα ναρκωτικά στη ζώνη με τα κόκκινα φώτα.

Μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών έθεσε το Άμστερνταμ

Αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η ολλανδική πρωτεύουσα για να μετριάσει το ζήτημα του υπερτουρισμού στην πόλη.

Πέρυσι, το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ ψήφισε την απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων και το κλείσιμο του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας.

Η πόλη απαγόρευσε επίσης τη χρήση μαριχουάνας σε δημόσιους δρόμους στη συνοικία των κόκκινων φώτων και έβαλε τέλος στις ξεναγήσεις που περνούσαν από τα παράθυρα των εργαζομένων στο σεξ.

Σύμφωνα με ένα διάταγμα του 2021 που ονομάζεται «Ο τουρισμός του Άμστερνταμ σε ισορροπία», το δημοτικό συμβούλιο είναι «υποχρεωμένο να παρέμβει» όταν ο αριθμός των τουριστών φτάσει τα 18 εκατομμύρια άτομα.