Μία ακόμα καινοτόμα αλλαγή ανακοίνωσε η EBU για τις χώρες που θα προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision στις 11 Μαΐου. Μετά την ανατροπή με τη ψηφοφορία που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό, οι διοργανωτές του σόου ετοιμάζουν μία επιπλέον έκπληξη.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί της Eurovision παίρνουν περισσότερο την κατάσταση στα χέρια τους και πλέον ενεργοποιείται το «Producer’s Choice» για όσες χώρες θα προκριθούν στον Τελικό. Μέχρι σήμερα οι καλλιτέχνες που εξασφάλιζαν το εισιτήριο για τον Τελικό κληρώνονταν για το αν θα διαγωνιστούν στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό και έπειτα οι υπεύθυνοι της εκάστοτε διοργάνωσης καθόριζαν την ακριβή θέση που θα εμφανιστεί η κάθε χώρα ανάλογα με την προαναφερθείσα κλήρωση. Πλέον θα ισχύει και μία τρίτη επιλογή που θα είναι το «Producer’s Choice» και η οποία συνεπάγεται ότι σε όποιον καλλιτέχνη τύχει η συγκεκριμένη επιλογή, θα τεθεί τελείως στα χέρια των παραγωγών του σόου, αφού θα είναι σε θέση να αποφασίσουν οι ίδιοι που θα τοποθετήσουν την εκάστοτε χώρα.

Εκ του αποτελέσματος, η σειρά εμφάνισης των χωρών τίθεται πλέον σε νέα βάση, μιας και πλέον 6 χώρες θα κληρωθούν να εμφανιστούν στο πρώτο μισό του τελικού, 6 χώρες στο δεύτερο μισό και 13 χώρες θα είναι αποκλειστικά επιλογή των παραγωγών. Η Σουηδία, που διοργανώνει την Eurovision έχει ήδη κληρωθεί να εμφανιστεί στην πρώτη θέση του τελικού, ενώ για τις Big 5 οι τρεις παραπάνω επιλογές θα ισχύσουν μετά τη δεύτερη πρόβα τους στις 4 Μαΐου.

«Το παν είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό τηλεοπτικό σόου και να δώσουμε σε όλους τους καλλιτέχνες την ευκαιρία να λάμψουν. Τα προηγούμενα χρόνια με τις κληρώσεις του πρώτου μισού και του δεύτερου μισού, πολλές μπαλάντες κατέληξαν στο ίδιο μισό του σόου ή πολλά φαβορί κληρώθηκαν για να εμφανιστούν στο ίδιο μισό. Προσθέτοντας το ευέλικτο Producer’s Choice μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια ακόμα καλύτερη ροή διαφορετικών ρυθμών και έναν ακόμα πιο συναρπαστικό Μεγάλο Τελικό.» ανέφερε o παραγωγός του SVT της Σουηδίας, Christer Björkman.