Η Λέσχη 4χ4 Πάτρας “Skarta Ekato” μετά την απαραίτητη έγκριση της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος), της Επιτροπής 4χ4 της ΕΠΑ διοργάνωσε τον Αγώνα «5ο MEGA FOUR 4Χ4 Πάτρας» την Παρασκευή 12, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στην θέση Μακρυχώραφα (παλιά πίστα Motocross) στο Πετροχώρι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Ο Αγώνας «5ο MEGA FOUR 4Χ4 Πάτρας» προσμετρά στο προκηρυγμένο ΚύπελλοWild Terrain - Mega Four 4x4 για το 2024.

Η διαδικασία ξεκίνησε από νωρίς την Παρασκευή 12 Απριλίου2024, με τον Διοικητικό και Τεχνικό Έλεγχο να πραγματοποιείται στην «Πλατεία Παπαγιαννοπούλου» κέντρο της Κάτω Αχαΐας, με εκατοντάδες θεατές να απολαμβάνουν το ιδιαίτερο θέαμα, από τα εκτός δρόμου τετρακίνητα οχήματα. Στις 21:00 πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκκίνηση με πάνω από χίλιους θεατές να χειροκροτούν την έναρξη της προσπάθειας των πληρωμάτων και την σημαία εκκίνησης να δίνει η τοπική πολιτική ηγεσία, υπό τον ήχο μουσικής, φώτων και βεγγαλικών.

Το Σάββατο 13 και τη Κυριακή 14 Απριλίου, το επίκεντρο του αγώνα μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά. Το Δημοτικό Διαμέρισμα Πετροχωρίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, έζησε παλιές δόξες, αφού πριν περίπου από 20 χρόνια, στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχε πίστα Μοτοκρός, όπου είχαν διεξαχθεί μέχρι και Βαλκανικοί αγώνες.

Το τερέν ιδανικό για αγώνες MEGAFOUR με το μαλακό χώμα να μην ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα οχήματα, όμως η σκόνη που προκαλούσε ταλαιπώρησε τα πληρώματα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, που είναι ασυνήθιστες για την εποχή.  Ο χώρος του Service Park αλλά και το parking θεατών, αποδείχθηκαν οι καλύτερες «κερκίδες» με το αμφιθεατρικό τους ανάγλυφο να προσφέρει μοναδική θέαση, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν αρκετές εκατοντάδες θεατών.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, για όλες τις κατηγορίες πραγματοποιήθηκαν τρεις Ειδικές διαδρομές, καλύπτοντας αρκετά μεγάλες αποστάσεις, με τα πληρώματα να απολαμβάνουν άλλοτε γρήγορα, άλλοτε «σφιχτά» και άλλοτε απαιτητικά κομμάτια. Ο Πίνακας Συμμετοχών αρκετά «γεμάτος» με 31 πληρώματα να βλέπουν την σημαία εκκίνησης. Θυμίζουμε πως η Λέσχη 4χ4 Πάτρας θέσπισε για πρώτη φορά το «JokerLap», το οποίο τα πληρώματα αγάπησαν αφού τους πρόσφερε αδρεναλίνη στο μέγιστο βαθμό.

Ξεκινώντας αναλυτικά τα αποτελέσματα από την κατηγορία WT–OPEN,νικητές αναδείχθηκαν οι Σταμόγλου Γιώργος – Δουφεξής Νίκος με Suzuki Samurai, οι οποίοι απόλαυσαν το αυτοκίνητό τους μετά από ένα αρκετά μεγάλο update. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Αποσοτλόπουλος Γιάννης – Χολέβας Γιώργος με ίδιο αυτοκίνητο που δυστυχώς εγκατέλειψαν μετά από έναν στραβωμένο κεντρικό άξονα.

Στην δυνατή κατηγορία της WT-40όποιος είχε κάνει προγνωστικά έπεσε εντελώς έξω. Οι Μακρινός Παναγιώτης – Σαραντόπουλος Αντρέας κατέκτησαν άξια την νίκη με το LandRover τους να αποδεικνύεται «τίμιο» και να τους βγάζει ασπροπρόσωπους.  Δεύτεροι τερμάτισαν οι Παππάς Κώστας – Παππάς Νίκος με Kia Sportage στην πρώτη τους επαφή με την κατηγορία, αφού πέρυσι έτρεχαν στην 37. Στην τρίτη θέση τερμάτισαν οι Κοκκίνης Γιώργος – Ευστρατιάδης Ηλίας με Jeep Wrangler, αν και είχαν μια μικρή ανατροπή τραυματίζοντας το όχημά τους.

Στην πολυπληθή WT-37 ο αγώνας είχε ανατροπές και μάχες που καθήλωσαν μέχρι και τους πιο απαιτητικούς, με τα τρία πληρώματα του βάθρου να έχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους. Άξιοι νικητές αναδείχθηκαν οι Στεργίου Γιώργος – Πριόνας Αριστείδης με Suzuki Samurai. Οι νικητές κινήθηκαν ταχύτατα και «έξυπνα» κερδίζοντας την πρώτη ειδική, από τις τρεις του αγώνα. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Ντόβας Στράτος – Παππάς Γιώργος από τα όμορφα Ιωάννινα με Suzuki Samurai οι οποίοι κέρδισαν την δεύτερη και την τρίτη ειδική. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι πολύπειροι Νταής Μανώλης – Ξάνθος Μανώλης με JeepWrangler ακολουθώντας τους πρωτοπόρους καταπόδας. 

Στην ENTRYOPEN οιδιαφορές ανάμεσα στα πληρώματα ήταν αρκετά μικρές με τους Χαραλαμπίδη Στάθη – Χαραλαμπίδη Γιώργο να παίρνουν επάξια την νίκη με το JeepWrangler προσφέροντας απλόχερα θέαμα στους  θεατές. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Τσιούρης Δημήτρης – Θεωδόρου Πέτρος με SuzukiJimny με σχεδόν ένα λεπτό διαφορά. Τέλος το βάθρο συμπλήρωσε το μοναδικό αμιγώς γυναικείο πλήρωμα με τις Γαβριήλ Ευαγγελία – Κώτση Φρειδερίκη να κάνουν το ντεμπούτο τους ανεβαίνοντας στο βάθρο διδάσκοντα το «Ευ Αγωνίζεσθαι». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το βάθρο το κατέκτησαν αθλητές της ΕΛΕΤΑ – Λέσχη 4χ4 Ιωαννίνων.

Τέλος στην «μικρή» ENTRYNORMAL κανείς δεν περίμενε ότι ο ανταγωνισμός και το θέαμα, θα είναι σε τόσα υψηλά επίπεδα. Την πρώτη θέση, κατέκτησαν οι Γιαννούκλας Χρήστος –Καρλαύτης Γιώργος, οι οποίοι σε κάθε πέρασμά τους ξεσήκωσαν τους θεατές πραγματοποιώντας χαμηλές πτήσεις.  Η δεύτερη θέση ανήκει στους Αυγερόπουλος Παναγιώτης – Παναγιωτόπουλος Φώτης, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν λόγο της πρώτης τους αγωνιστικής επαφής και πάτησαν τέρμα το γκάζι. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Καμπέρης Βασίλης – Γιαννούσης Δίκαιος.

Συνοψίζοντας, ίσως ήταν ο πιο όμορφος αγώνας MEGA FOUR που έχει διοργανώσει η Λέσχη 4Χ4 Πάτρας, με το “Joker Lap” να κερδίζει τις εντυπώσεις. Το Κύπελλο του 2024 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με το πρόγραμμα να έχει τους επόμενους αγώνες στην Χίο (1-2 Ιουνίου), τα Ιωάννινα (21-22 Σεπτεμβρίου), την Πάτρα (19-20 Οκτωβρίου) και το Λασίθι (16-17 Νοεμβρίου).

ΦΩΤΟ: ΣΩΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ