Έξι μήνες πριν το μεγάλο ραντεβού του παγκόσμιου αθλητισμού και οι προετοιμασίες των Γάλλων διοργανωτών κορυφώνονται, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει και η ανησυχία για τα ζητήματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου).

Ειδικά για την Τελετή έναρξης που για πρώτη φορά έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί εκτός Σταδίου καθώς οι περισσότεροι από 10.000 θα παρελάσουν εν πλω με φορτηγίδες που θα διασχίζουν τον Σηκουάνα.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι αυτό το μοναδικό θέαμα θα παρακολουθούσαν 600.000 θεατές, αλλά πλέον αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ οι τουρίστες δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση (θα απαιτείται ειδική διαπίστευση ή επίσημη πρόσκληση).

Ωστόσο με σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV και στο Radio Monte Carlo ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής της τελετής έναρξης.

«Αυτή η τελετή έναρξης... είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», είπε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος, για να συμπληρώσει με νόημα:

«Υπάρχουν σχέδια Β και σχέδια Γ. Τα προετοιμάζουμε παράλληλα και θα τα αναλύσουμε σε πραγματικό χρόνο. Σίγουρα η τελετή θα μπορούσε να γίνει σε έναν πιο μικρό και ελεγχόμενο χώρο όπως το Τροκαντερό ή ακόμη και να φιλοξενηθεί στο Σταντ Ντε Φρανς όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο».

Η πρόβα για την τελετή ήταν να γίνει στις 8 Απριλίου, ωστόσο τα φουσκωμένα νερά του Σηκουάνα τη μετέφεραν για τις 27 Μαΐου (ενώ η τελική πρόβα έχει οριστεί για τις 17 Ιουνίου).

Γενικότερα τα ζητήματα ασφαλείας είναι αυτά που προκαλούν και το μεγαλύτερο πονοκέφαλο με τον Μακρόν να δηλώνει επίσης ότι «θα κάνω ότι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει πραγματική Ολυμπιακή εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Θα εργαστούμε σκληρά σ' αυτήν την κατεύθυνση και θα προσπαθήσω να εμπλέξω να εμπλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους από τους εταίρους μας».

Παράλληλα εξέφρασε την ευχή ότι τα συνδικάτα της χώρας δεν θα υλοποιήσουν τις απειλές τους για κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων, λέγοντας: «Η Γαλλία είναι μια ομάδα, είναι ένα ενωμένο έθνος και είμαστε εδώ για να δώσουμε το παράδειγμα».