Η Μαρίνα Ασλάνογλου έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ένθετο Enjoy και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέουμε αφορμή τη συμμετοχή στις «Ψυχοκόρες» του ΑΝΤ1. Μέσα σε όλα, μάλιστα, η εκλεκτή πρωταγωνίστρια εξήγησε τους λόγους για τους οποίους νιώθει πως χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για την «γυναικεία ισότητα».

Πολύ βίαιες εποχές (σ.σ. στη σειρά του ΑΝΤ1). Αλλά και σήμερα έχει κατακτηθεί η ισότητα στις αμοιβές, στους ρόλους, δεν υπάρχει ρατσισμός ηλικιακός, σωματότυπου και πόσα ακόμα για τη γυναίκα… Για να μην πούμε για τη βία, σωματική, λεκτική και ψυχική, που ασκείται από κάποιους συντρόφους. Πρόσφατα μετρήσαμε ακόμα μία γυναικοκτονία μπροστά από αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή, τι άλλο πια…

Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο για αυτό που λέμε «γυναικεία ισότητα». Ναι, έχουμε κατακτήσει κάποια πράγματα, ψηφίζουμε, σπουδάζουμε, εργαζόμαστε, παντρευόμαστε χωρίς προίκα και αυτόν που θέλουμε αλλά συνεχίζουμε να έχουμε σε σχέση με τους άνδρες μικρότερες αμοιβές και έχουμε στην καθημερινότητα να ασκήσουμε δεκάδες ρόλους. Της εργαζόμενης, της μάνας, της νοικοκυράς, της συζύγου, της ωραίας γυναίκας και να είμαστε σε όλα αυτά άψογες. Από την άλλη, οι γυναίκες την εποχή της Ευανθίας δεν ψήφιζαν, δεν είχαν λόγο, δεν δούλευαν εκτός σπιτιού, μόνο στα χωράφια του συζύγου ή του πατέρα τους.

Διάβαζα ότι, για να δουλέψει μια γυναίκα το 1950, έπρεπε να υπογράψει γι’ αυτήν αντρικό μέλος της οικογένειας της για να πάει να γίνει εργάτρια στο εργοστάσιο. Και μιλάμε για το 1950. Δεν μιλάμε για πολύ μακριά. Είναι πολύ λυπηρό να ακούμε για γυναίκες που δολοφονούνται από συντρόφους και συζύγους το 2024. Ποια είναι η ιδέα που έχουμε για τη γυναίκα σήμερα; Αλλάζουν οι νοοτροπίες; Αν βγει ο άνδρας λίγο από το σώμα του, θα δει την αλήθεια. Ποια σε έφερε στη ζωή; Γυναίκα.

Ποια σου χάρισε το δώρο και το θαύμα της ζωής; Η μάνα σου. Γυναίκα. Δεν αξίζει τον σεβασμό σου το θαύμα της φύσης; Δεν αξίζει τον σεβασμό το πλάσμα που δίνει ζωή στην ανθρωπότητα; Γιατί δεν τη σέβεσαι ως σύντροφο, ερωμένη, γυναίκα, συνάδελφο, επαγγελματία, φίλη;