Ανοδικά κινούνται τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, καθώς το Ισραήλ φέρεται να προετοιμάζεται για μια επίθεση από το Ιράν ακόμα και εντός του Σαββαροκύριακου, κάτι που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου είχε άνοδο 1,34% στα 86,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβούλιο Ιουνίου του Brent ήταν στο +1,19% και στα 90,81 δολάρια το βαρέλι.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για απευθείας επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή το βόρειο τμήμα της χώρας ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο, γράφει σήμερα η Wall Street Journal επικαλούμενη ανώνυμη πηγή με γνώση του ζητήματος.

«Άτομο που έχει ενημέρωση από την ηγεσία στο Ιράν, ωστόσο, δήλωσε ότι αν και συζητώνται σχέδια για επίθεση, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί να τιμωρήσει το Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, από την οποία σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι μετά την επίθεση στο προξενείο, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν ελαφρώς αυτή την εβδομάδα μετά τα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα αμερικανικά αποθέματα αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Μπρεντ θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν το Ιράν επιτεθεί άμεσα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Bob McNally, πρόεδρο της Rapidan Energy και πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους.

Εάν η κλιμάκωση οδηγήσει σε διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ, μια κρίσιμη εμπορική οδό για το πετρέλαιο, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 120 ή 130 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο McNally στο CNBC.