Η προσωρινή εργασία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως στους νέους, όμως λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές συνέπειές της στην υγεία μας. Γι’ αυτό, πρόσφατα, ερευνητές του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σχετικά με την κατάσταση απασχόλησης 339.403 Σουηδών ηλικίας 19-30 ετών.

Το 32% των συμμετεχόντων εντάχθηκαν στην ομάδα της υποαπασχόλησης και το 39% στην κανονική απασχόληση. Το 12,5% είχαν επισφαλή απασχόληση.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Occupational & Environmental Medicine, οι χαμηλοί μισθοί και η εργασιακή ανασφάλεια στην πρώιμη ενήλικη ζωή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι νέοι με επισφαλή απασχόληση είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ, σε σχέση με τους νέους που είχαν κανονική απασχόληση. Οι άνεργοι είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο από τους κακοπληρωμένους, ενώ όσοι υποαπασχολούνταν είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια τέτοια ασθένεια.

Η συσχέτιση μεταξύ επισφαλούς απασχόλησης και ασθένειας που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν ισχυρότερη στους άνδρες (50% αυξημένος κίνδυνος) από ό,τι στις γυναίκες (32% αυξημένος κίνδυνος), υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής όσον αφορά τη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, όπως η χρήση αλκοόλ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με πάνω από 200 διαφορετικές ασθένειες (π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος και κίρρωση του ήπατος).

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του αλκοόλ είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι συμβαίνουν ετησίως από την υπερβολική χρήση αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% των ετήσιων θανάτων παγκοσμίως.
Πώς η εργασιακή ανασφάλεια βλάπτει την ψυχική μας υγεία

Σύμφωνα με με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι προκύπτουν από προβληματικό σχεδιασμό της εργασίας, χαμηλούς μισθούς, ανασφάλεια καθώς και από μη υγιές κοινωνικό πλαίσιο της εργασίας και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αρνητικά ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά αποτελέσματα, όπως εργασιακό άγχος, εργασιακή εξουθένωση ή κατάθλιψη.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα ή έλλειψη απασχόλησης είναι πολύ πιθανότερο να διαγνωσθούν με ψυχική διαταραχή, σε σχέση με όσους έχουν μια σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση με την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας, αγχώδους διαταραχής, κατάχρησης ουσιών κ.α. και είδαν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και στον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής διαταραχής.

Η ανεργία, ειδικότερα, σχετιζόταν με διπλάσια πιθανότητα για τέτοια διάγνωση αργότερα στη ζωή.

Πηγή: vita.gr