Ήταν η εποχή που βρισκόμασταν στον αστερισμό της «ισχυρής Ελλάδας», όπως τουλάχιστον ήθελε να πιστεύει ηπολιτική της ηγεσία, είτε από λειψή αυτογνωσία είτε επειδή όφειλε και αυτή, όπως οι προηγούμενές της, να πλάσει τον μύθο της αξιοσύνης της και να τον καταναλώσει.

Κι ενώ ήμασταν στην καρδιά του μύθου, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε με απαξιωτική πρόθεση ή σε μια αργοπορημένη εκδήλωση αυτογνωσίας, την περιβόητη φράση: «Αυτή είναι η Ελλάδα». Μια φράση που σφράγισε τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνησή του. Ήταν στον απόηχο του ναυαγίου του πλοίου «Σαμίνα», ανοικτά της Πάρου, που συμπαρέσυρε στον θάνατο 81 ανθρώπους.

Οι αναλογίες μεταξύ εκείνης της εποχής και όσων ζούμε σήμερα είναι προφανείς.Με τις μνήμες από το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών να παραμένουν νωπές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να κτίσει τον δικό της μύθο περί «ισχυρής Ελλάδας» και «ανάπτυξης», πλην όμως αυτός καταρρίπτεται από την αδήριτη πραγματικότητα με τους σκληρά δοκιμαζόμενους- από την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση- πολίτες.Μεταξύ άλλων, την ίδια ώρα:  

*H Ελλάδα είναι 1η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε με το 45,5% των συμπολιτών μας να ζουν σε νοικοκυριά που είτε οφείλουν τη δόση στεγαστικού δανείου, είτε οφείλουν το ενοίκιο, είτε οφείλουν λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

*Μέσα μόνο σε ένα έτος καταγράφεται ραγδαία αύξηση, κατά 900.000 πολίτες, που άρχισαν να μένουν σε νοικοκυριά με οφειλές που σχετίζονται με τη στέγαση.

*Το 74,6% των ενοικιαστών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το κόστος στέγασης όταν το μέσο όρο στην Ε. Ε είναι μόλις 21,2%.

*Αυξήθηκε ο φόρος εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 716.000.000 ευρώ, οι οποίοι φορολογούνται οριζοντίως, και μάλιστα με «τεκμαρτό εισόδημα».

*Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ-27 που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος-της τάξης του 20%-σε σχέση με πριν 20 χρόνια

*Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο.

*Οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με την Ευρώπη ακόμη και στα βασικά αγαθά.Συγκεκριμένα, πληρώνουμε το γάλα ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους, καθώς η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Εσθονία. Η υψηλότερη τιμή που καταγράφεται είναι 2,29 ευρώ το λίτρο.

*Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία του 2023, ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της Χώρας (2.658.400 άτομα).

Όμως, πίσω από τους προαναφερόμενους αριθμούς βρίσκεται μια κοινωνία, η πλειονότητα της οποίας, χωρίς ίχνος υπερβολής, υποφέρει και αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες για να επιβιώσει. Και δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα και δεν ωραιοποιείται από το κυβερνητικό αφήγημα που παραπέμπει σε ένα παραμύθι.       

Κι όλα αυτά, ενώ η Νέα Δημοκρατία χρωστάει 435.567.175 ευρώ, ενώ αυξήθηκε το χρέος της κατά 44 εκατ. ευρώ μόλις μέσα ένα χρόνο! 

Υ.Γ: Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο». 

Ποιος, είπαμε, κυβερνά αυτόν τον τόπο;