Σε εξέλιξη βρίσκεται η Πολυεθνική Άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος  2024» που λαμβάνει χώρα με συμμετοχή 36 μαχητικών αεροσκαφών από εννέα χώρες, έχοντας σαν βάση της την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.  Η άσκηση αυτή θα κρατήσει έως τις 18 του μήνα, ενώ διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών.

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη (συνολικά, πάνω από 70). Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Δευτέρα 8 Απριλιου ήταν η μέρα που ξεκίνησε η εκτέλεση των σεναρίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τις μετέχουσες χώρες.

Οι λεγόμενες «οικογενειακές» ή πτήσεις εξοικείωσης (σ.σ. familiarization flights) είχαν ξεκινήσει με την άφιξη των αποστολών, όπου οι αεροπόροι από τις σύμμαχες χώρες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και το «terrain masking» στο ονειρικό περιβάλλον που προσφέρει το φαράγγι του Βουραϊκού.

Η διέλευση σε χαμηλό ύψος μέσα στο φαράγγι είναι μια άσκηση που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως «πτήση κάτω από τα ραντάρ» με την βοήθεια κάλυψης που προσφέρει ο ορεινός όγκος.


Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024»


Low level flight French Navy Dassault Rafale M at Iniochos 2024

Οι χώρες που παίρνουν μέρος

Αναλυτικά οι χώρες που συμμετέχουν με τα αντίστοιχα μαχητικά αεροσκάφη είναι οι εξής:

-Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F

-Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON

-ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9

-Ισπανία με αεροσκάφη F-18\-Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE

-Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139

-Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414

-Ρουμανία με αεροσκάφη F-16

-Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON. 


WATCH : F4 Phantom Low Level skills in the Greek Mach loop INIOCHES 24 Greek Mirages French Rafale


Low Level Flying Royal Saudi Air Force Eurofgther at Iniochos 2024

Σημειώνεται πως το διάστημα 1-7 Απριλιου πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία για την Άσκηση, από τις 8 Απριλίου βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση εκτέλεσης, που την Τετάρτη 17 Απριλίου περιλαμβάνει τη Spotters Day και την Παρασκευή 12 Απριλίου την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, ενώ το διάστημα 19-21 Απριλίου η άσκηση περνάει στη φάση αναδίπλωσης.