Ούτε το 10% των πάγκων των λαϊκών αγορών δεν έχουν βάλει POS που να το έχουν συνδέσει με τις ταμειακές τους μηχανές.

Οι περισσότεροι από τους μικροπωλητές έχουν προχωρήσει στις παραγγελίες τους, επιλέγοντας το μηχάνημα που είναι ταυτόχρονα POS και ταμειακή μηχανή, παίρνοντας παράταση στη λήξη της προθεσμίας εφαρμογής του μέτρου έως και στα τέλη Απριλίου.

Όμως όπως εξηγούν οι μικροπωλητές και παραγωγοί των λαϊκών αγορών, το πρόβλημα που τους έχει δημιουργηθεί μέσω του υποχρεωτικού αυτού μέτρου, είναι μεγάλο αφού δεν υπάρχει πολλές φορές διαδίκτυο για τη σύνδεση, ενώ δεν βρίσκουν τεχνικούς για να κάνουν τις αναβαθμίσεις.

Πέρα από το κόστος που καλούνται να πληρώσουν αυτό που τους έχει φέρει σε απόγνωση με το μέτρο είναι η ταλαιπωρία. «Μα τι δουλειά έχουμε εμείς με όλη αυτή την κατάσταση; Ο κόσμος που έρχεται στις λαϊκές δεν έχει κάρτα, η μεγαλύτερη συναλλαγή που έχουμε δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να μπλέξουμε με μια τέτοια κατάσταση που επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε» αναφέρουν παραγωγοί.

«Είμαστε αγρότες, αυτή είναι η δουλειά μας, καλλιεργούμε τη γη μας και εκεί πρέπει να αφοσιωθούμε ώστε να βελτιωθούμε στα είδη που παράγουμε και να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες που έχει φέρει η κλιματική κρίση. Όλα τα άλλα είναι ξένα για μας».

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μικροπωλητών - παραγωγών το POS θα φέρει αύξηση στους πάγκους των λαϊκών, σε συνδυασμό πάντα με τις αυξήσεις που προέρχονται από την κλιματική κρίση και την μείωση των καλλιεργειών.

Κι όλα αυτά σε μία χρονική περίοδο που η μείωση της κίνησης στις λαϊκές συνεχίζεται.