Σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ελιά Καλαμών και δικαίωση για το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “Καλαμών/ Καλαμάτα” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “Κalamata Οlives”.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «Κalamata Οlives», νόμιμα καταχωρίζεται ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών». Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας το ΣτΕ ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά νόμιμα καταχώρισε την ονομασία kalamata ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
«Επιτέλους μπαίνει τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα χιλιάδων παραγωγών και επιχειρήσεων του τόπου μας. Η διασφάλιση του εθνικού αυτού προϊόντος αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη καθώς δικαιώνονται το 98% των ελαιοπαραγωγών της χώρας και εξασφαλίζονται εξαγωγές άνω των 250 εκ.ευρώ ετησίως για την Ελλάδα. Εξάλλου δικαιώνονται και οι παραγωγοί του νομού μας όπου παράγεται το 50% της ελιάς Καλαμών της χώρας.
Η συνδρομή όλων των θεσμικών φορέων ήταν καθοριστική. Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το δίκαιο αίτημα για τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και την χώρα μας. Η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά έβαλε τις ισχυρές βάσεις για την δίκαιη λύση και την διασφάλιση του Εθνικού μας προϊόντος.
Όταν οι προσπάθειες είναι συντονισμένες και είμαστε ενωμένοι τα αποτελέσματα είναι θετικά» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.