Δεκάδες είναι τα φιλέτα οικόπεδα που έχουν συμπεριληφθεί στο Σχέδιο πόλης για να μετατραπούν σε πλατείες και σε χώρους αναψυχής, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν επειδή ο Δήμος δεν έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να πληρώσει τους ιδιοκτήτες του.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα οικοπέδων που σύμφωνα με το Σχέδιο πόλης είναι να γίνουν πλατείες και ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τον αποχαρακτηρισμό τους, βρίσκονται στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων.
Στην πρώτη περίπτωση είναι να διαμορφωθεί μια μεγάλη πλατεία που θα αποτελεί έναν ενιαίο κοινόχρηστο χώρο, δίνοντας μια άλλη πνοή στη συγκεκριμένη περιοχή αφού θα ξεκινά από ψηλά και θα φτάνει έως στο Βόρειο Πάρκο.
Όμως για τα κρατήσει το οικόπεδο αυτό ο δήμος και να μην αποχαρακτηριστεί θα πρέπει να δώσει ένα ποσό που ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η δεύτερη περίπτωση αυτή των Ζαρουχλεΐκων είναι να γίνει μια νέα πλατεία σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πάτρας.
Ο δήμος μη έχοντας όμως τα χρήματα για να κρατήσει όλη την έκταση, προσπαθεί να διασώσει μέρος αυτής. Ωστόσο, αυτές είναι μόνο δύο από τις περιπτώσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να χαθούν από το σχέδιο πόλης.
Εκκρεμότητες της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής υπάρχουν και αρκετές άλλες ακόμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τέτοιου είδους εκκρεμότητες (προσφυγές ιδιοκτήτων) και το οποίο θα πρέπει να βρει ο δήμος για να πληρώσει, προκειμένου να μην φτάσει η στιγμή και να τιναχτεί στον αέρα το σχέδιο πόλης, φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Χρήματα που ασφαλώς δεν υπάρχουν, παρά τις προσπάθειες που γίνονται με την δημοτική αρχή να πιστώνει κάθε χρόνο ένα ποσό που αφορά το σχέδιο πόλης. Το ποσό όμως αυτό μειώνεται κάθε χρόνο λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και μείωσης κονδυλίων.
Και ειδικότερα την φετινή χρονιά πιστώθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι.