Για ακραία καιρικά φαινόμενα για τα οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι προειδοποίησε ο Έλληνας φυσικός, Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στο OPEN, με αφορμή τα υψηλά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασιών που καταγράφονται στη χώρα μας.

«Οδεύουμε σε μία περίοδο υπερθέρμανσης η οποία έχει οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του κλίματος», σημείωσε αρχικά ο κ Ζερεφός.

Καιρός: Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι μέσοι όροι

«Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας, ο οποίος είχε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σε κάποιες ήταν ο πιο θερμός τουλάχιστον των 15, 20 ετών», ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι μέσοι όροι. Βλέπουμε ότι για πολλούς μήνες, ουσιαστικά από τον Ιούλιο πέρσι μέχρι και τον Μάρτιο η θερμοκρασία στη χώρα μας συνεχώς είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και ο Απρίλιος θα μπει με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου δημιουργώντας ένα κοκτέιλ αποπνικτικής ατμόσφαιρας λόγω και της αφρικανικής σκόνης.