Γνωρίζατε πως πολλές μητέρες αναφέρουν αποστροφή για το θηλασμό; Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, οι ίδιες ομολογούν πως ο θηλασμός μπορεί να είναι εξουθενωτικός και να τους προκαλεί θλίψη, ανησυχία ή εκνευρισμό. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 5.000 γυναίκες από την Αυστραλία και μία στις πέντε ανέφερε αυτή την απόκριση αποστροφής. Ωστόσο, το 82,5% αυτών των γυναικών χαρακτήρισαν σε βάθος χρόνου τη συνολική τους εμπειρία θετική.

Η έρευνα αποκάλυψε πως οι γυναίκες που θηλάζουν για πρώτη φορά, που θηλάζουν παράλληλα (δύο παιδιά ταυτόχρονα) ή κατά την περίοδο της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αποστροφή για το θηλασμό. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δηλώνουν ότι αισθάνονται απομονωμένες και χωρίς υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης: Βάζοντας υγιή όρια στη σχέση του παιδιού με τη… ζάχαρη
Το μητρικό γάλα περιέχει ένα μόριο που βοηθά στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου

Άλλη πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ένα συστατικό του μητρικού γάλακτος που ονομάζεται μυο-ινοσιτόλη είναι σημαντικό για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των κυττάρων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα μητρικού γάλακτος από μητέρες από διάφορα μέρη για να βεβαιωθούν ότι η εν λόγω ουσία είναι καθολική (δηλαδή, δεν εξαρτάται από τη διατροφή, την τοποθεσία κτλ.).

Η μυο-ινοσιτόλη υπάρχει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στον πρώιμο θηλασμό (κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού) και εξακολουθεί να βρίσκεται στο μητρικό γάλα για 12 μήνες σε πιο περιορισμένες ποσότητες.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης προτείνουν ότι:

Το μητρικό γάλα είναι πιθανότατα κάτι περισσότερο από πρόσληψη θερμίδων για ένα βρέφος αφού μπορεί να του παρέχει μικροθρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Το μητρικό γάλα μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη ανεξάρτητα από τη διατροφή που η μητέρα ακολουθεί.
Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης αφού το μόριο παράγεται σε υψηλότερη συγκέντρωση όταν το μωρό το χρειάζεται περισσότερο και ενώ τα εγκεφαλικά του κύτταρα σχηματίζουν συνδέσεις κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Πηγή: imommy.gr