Έχει προκαλέσει αντιδράσεις, συζητήσεις, προσομοιώσεις και πειράματα. Όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ισχύει. Ο λόγος για την πόρτα εν είδει σχεδίας πάνω στην οποία σώθηκε η Ρόουζ της Κέιτ Γουίνσλετ όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός, η διάσημη ταινία του 1997.

Πολλοί υποστήριξαν ότι το κομμάτι ξύλου -ήταν αρκετό για να φιλοξενηθεί και ο Τζακ, που υποδύθηκε ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, που χάθηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

Πλέον, όπως μεταδίδει και ο Guardian, ένας τυχερός μπορεί να δώσει τέλος στη σκηνή που έχει προκαλέσει έντονη αμφισβήτηση. Κι αυτό γιατί το κομμάτι ξύλου πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 718.750 δολαρίων.

Η πόρτα, που ήταν στην πραγματικότητα, σύμφωνα και με τις σημειώσεις της δημοπρασίας, μέρος του πλαισίου της πόρτας πάνω από την είσοδο του σαλονιού της πρώτης θέσης του σκηνικού του Τιτανικού.

Το 2022, ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζέιμς Κάμερον είχε προσπαθήσει να σταματήσει την αντιπαράθεση και τις αιτιάσεις που είχε δεχθεί ότι ο θάνατος του Τζακ ήταν περιττός. Όπως είχε δηλώσει στο Postmedia, για το ζήτημα είχε γίνει ενδελεχής ιατροδικαστική ανάλυση με έναν ειδικό στην υποθερμία. «Πήραμε δύο κασκαντέρ που είχαν την ίδια σωματική μάζα με την Κέιτ και τον Λίο και τοποθετήσαμε αισθητήρες πάνω τους και μέσα τους και τους βάλαμε σε παγωμένο νερό. Τους εξετάσαμε για να δούμε αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν με διάφορες μεθόδους. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσουν να επιβιώσουν και οι δύο. Μόνο ένας θα μπορούσε να επιβιώσει», είχε πει.

Ο Κάμερον συνέχισε με μία πιο κινηματογραφική λογική. «Ο Τζακ έπρεπε να πεθάνει. Είναι σαν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Η ταινία αφορά την αγάπη, τη θυσία και τη θνητότητα. Η αγάπη μετριέται με τη θυσία, πρόσθεσε.

Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του ωστόσο, ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι ο Τζακ θα μπορούσε να σωθεί και σημείωσε ότι αν το γύριζε εκ νέου, θα έβαζε μια πιο μικρή πόρτα.

Στην ίδια δημοπρασία βγήκε στο σφυρί το φόρεμα της Κέιτ Γουίνσλετ από το φινάλε του Τιτανικού, που πουλήθηκε για 125.000 δολάρια, το μαστίγιο του Ιντιάνα Τζόουνς από την ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» έναντι 525.000 δολαρίων και το τσεκούρι τουΤζακ Νίκολσον στη «Λάμψη« έναντι 125.000 δολαρίων.