Σοκ έχει προκαλέσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη όταν πλοίο χτύπησε τη μια από τις κολώνες της και προκάλεσε μεμιάς την κατάρρευσή της.

Στη 1:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα ένα φορτηγό πλοίο με κοντέινερ χτύπησε την κολώνα της γέφυρας «Francis Scott Key Bridge» στον ποταμό Πατάπσκο στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, προκαλώντας την άμεση κατάρρευσή της.

Οχήματα και άνθρωποι στο νερό

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι οχήματα έχουν πέσει στο νερό. Σύμφωνα με την αξιωματικό δημοσίων υποθέσεων της Βαλτιμόρης, Κίμπερλι Ριβς, όπως αναφέρει το CNN, υπάρχουν αναφορές για οχήματα στο νερό. Η Ακτοφυλακή έχει αναπτύξει «πολλαπλές» μονάδες απόκρισης στο πλαίσιο μιας αποστολής έρευνας και διάσωσης. Η Ριβς είπε ότι πολλές κρατικές και τοπικές υπηρεσίες βοηθούν στην έρευνα καθώς ακόμη ότι δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν θύματα.

«Γνωρίζουμε ότι έως 20 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον ποταμό Πατάπσκο, καθώς και πολλά οχήματα», δήλωσε ο Κέβιν Κάρτραϊτ, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης μιλώντας επισης στο CNN.

«Πιστεύουμε ότι οχήματα και πιθανόν ένα ημιρυμουλκούμενο έχουν πέσει στο νερό», πρόσθεσε ο Κάρτραϊτ μιλώντας στην εφημερίδα Baltimore Sun, σημειώνοντας ότι «ολόκληρη η γέφυρα» κατέρρευσε.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κατάρρευση της γέφυρας. «Είμαστε ευγνώμονες για τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που καταβάλλουν προσπάθειες για τη διάσωση των εμπλεκομένων και προσευχόμαστε για την ασφάλεια όλων», ανέφερε στην δήλωσή του ο κυβερνήτης

Εντωμεταξύ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη τύπου της πυροσβεστικής για την κατάρρευση γέφυρας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε αυτή μέχρι στιγμής δύο άτομα έχουν διασωθεί από τα νερά του ποταμού. Ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Ποιο είναι το πλοίο που έπεσε πάνω στη γέφυρα

Το σκάφος που έπληξε τη γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης ήταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το DALI, σύμφωνα με την Κίμπερλι Ριβς. Το πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης είχε μόλις διανύσει απόσταση 4 μιλίων πριν πέσει στη γέφυρα, εν πλω προς το Κολόμπο της Σρι Λάνκα.

«Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48 μέτρων χτύπησε τη γέφυρα Francis Scott Key» στις 1:27 π.μ. ET και στη συνέχεια κατέρρευσε», είπε η Ριβς.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Synergy Marine Group επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο της έπεσε πάνω στη γέφυρα.

«Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη», διευκρίνισε η εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Dali όπως και οι δύο πλοηγοί που βρίσκονταν πάνω σε αυτό την ώρα του συμβάντος, είναι καλά στην υγεία τους.
Θα διερευνηθεί η κατάσταση της γέφυρας

Οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να αξιολογούν την κατάσταση της γέφυρας μετά την κατάρρευσή της δήλωσε εντωμεταξύ στο CNN ο Κέβιν Κάρτραιτ, διευθυντής επικοινωνιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης.

«Αυτή η γέφυρα λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και έχει εξυπηρετήσει πολλούς, πολλούς επιβάτες στη μητροπολιτική περιοχή της Βαλτιμόρης. Έτσι, καθώς θα ακολουθήσει η έρευνα, θα συμμετέχουν μηχανικοί για να προσπαθήσουν να αξιολογήσουν την κατάσταση της γέφυρας», ανέφερε.
Γιατί κατέρρευσε η γέφυρα στη Βαλτιμόρη

Εμπειρογνώμονας, ο πολιτικός μηχανικός Τζουλιαν Κάρτερ, μιλώντας στο Sky News εξήγησε γιατί κατέρρευσε η γέφυρα.

Οπως είπε, γέφυρες όπως αυτή της Βαλτιμόρης είναι «πολύ αδύναμες σε σημεία» και υποστηρίζει ότι «η καταστροφική κατάρρευση» μεγάλου μέρους της γέφυρας οφείλεται στο γεγονός ότι τα πάντα κατά μήκος της δομής της είναι «διασυνδεδεμένα».

Άλλες μεγάλες γέφυρες μπορεί να έχουν κεντρικούς πυλώνες όπου η κύρια δομή είναι αποσυνδεδεμένη από τις υπόλοιπες, αλλά σε αυτή την περίπτωση η διασυνδεδεμένη φύση της γέφυρας σημαίνει ότι «όταν αφαιρείς ένα μέρος της, το διασυνδεδεμένο σύστημα αποτυγχάνει».

Ο Κάρτερ υποστηρίζει ότι η δομή της γέφυρας πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή για σύγκρουση πλοίων. Μπορεί τότε να αποδειχθηκε κατάλληλη για εκείνη την εποχή αλλά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι τώρα «διπλάσια σε μέγεθος».

Ο μηχανικός προσθέτει ότι αναμένει ότι πολλά λιμάνια και προβλήτες γεφυρών θα πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τον κίνδυνο για παρόμοιες καταστάσεις.
Σημαντικός οδικός άξονας η γέφυρα

Η γέφυρα μήκους 2,6 χιλιομέτρων, η οποία διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και περνά πάνω από τον ποταμό Πατάπσκο, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαλτιμόρης, στο Μέριλαντ.

Αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον βορρά ως τον νότο. Έχει το όνομα του Φράνσις Σκοτ Κι, ο οποίος έγραψε τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου.