Ανάγκη επαναπροσδιορισμού του Πατρινού Καρναβαλιού...

Αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα που καταλήγει ένας αντικειμενικός παρατηρητής των όσων έγιναν στο φετινό καρναβάλι, αυτή όμως είναι και η βασική προσέγγιση των ίδιων των καρναβαλιστών σε σχέση πάντα με τον απόηχο της φετινής διοργάνωσης. 

Οι παρελάσεις έδωσαν και φέτος το κάτι παραπάνω στο Πατρινό Καρναβάλι, καθώς τα πληρώματα και οι καρναβαλιστές με τις εμπνεύσεις που είχαν και τις στολές που παρουσίασαν απέδειξαν ότι το καρναβάλι της Πάτρας έχει πάντα μια ξεχωριστή δυναμική. 

Όμως χρειάζονται να γίνουν και ορισμένες βασικές αλλαγές που θα πρέπει να εξεταστούν για να μπορέσουν οι παρελάσεις και γενικότερα η διοργάνωση να βελτιωθεί προσφέροντας καλύτερο θέαμα στους επισκέπτες, αλλά και σε όσους έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην Πάτρα τις μέρες της Αποκριάς.

Πέντε προτάσεις είναι οι εξής: 

- Να μεγαλώσει το όριο για τα υπεράριθμα πληρώματα. Το 350 που είναι σήμερα είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό. Το όριο αυτό θα πρέπει να γίνει στα 500 με 600 άτομα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μπει ένα όριο σε ότι αφορά τα υπεράριθμα, μη ξεπερνώντας τα 1.500 με 2.000 άτομα το κάθε πλήρωμα. Έτσι εξασφαλίζεται η μαζικότητα της συμμετοχής, αλλά και η εμπορική δυναμική και μπαίνει ένα ρεαλιστικό και όχι ένα ουτοπικό όριο. 

- Να μικρύνει η διαδρομή της παρέλασης και να δοθεί ταυτόχρονα μεγαλύτερος χρόνος στο κάθε πλήρωμα για να παρουσιάζει αυτό που θέλει όχι μόνο στην πλατεία Γεωργίου, αλλά και σε διάφορα σημεία της παρέλασης. Η μείωση της μεγάλης παρέλασης έως στην οδό Καρόλου είναι θετική. Η αφετηρία της θα μπορούσε να ξεκινάει από το ύψος της Τριών Ναυάρχων. Αλλά μιλάμε πάντα για κανονική παρέλαση και όχι για περπάτημα χωρίς να ακούγεται μουσική.


- Πάση θυσία ο Δήμος θα πρέπει να βρει χώρο στέγασης για τα καρναβαλικά πληρώματα. Είναι απαραίτητης σημασίας η πρόταση αυτή σε ότι αφορά την βελτίωση του θεάματος που προσφέρουν οι παρελάσεις. Τα πληρώματα δουλεύοντας από κοινού τα άρματα και τις κατασκευές τους, μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες και να έχουν μεταξύ τους έναν γόνιμο συναγωνισμό. Φέτος υπήρχαν δύο τρία άρματα πολύ όμορφα από πλευράς πληρωμάτων, αλλά η γενικότερη εικόνα ήταν φτωχή αφού έβαλαν τους καρναβαλιστές να εργάζονται στο αγιάζι και στο οικόπεδο του Πετρωτού.  

- Να μην υπάρχουν πληρώματα που να επιτρέπουν τις διαφορετικές στολές μεταξύ των μελών τους και όσα το κάνουν αυτό να τιμωρούνται αυστηρά. Το κάθε πλήρωμα θα πρέπει να έχει μια κοινή στολή και ένα κεντρικό θέμα, καθώς έτσι προασπίζεται την αρμονία και την εικόνα της παρέλασης. Φέτος είδαμε υπεράριθμα πληρώματα με διαφορετικές στολές, αλλά που επέτρεπαν σε άσχετους να παρελαύνουν μαζί τους και άλλα γκρουπ που το έχουν σαν φιλοσοφία ο καθένας να φοράει ότι θέλει. 

- Και αφήσαμε για το τέλος το βασικό: Ηχητικές εγκαταστάσεις σε κάθε τετραγωνικό της διαδρομής της παρέλασης, αλλά και στις εισόδους - εξόδους αυτής. Τσιγκουνιές κάνουμε στο καρναβάλι; Το κακό φέτος με τη μουσική που δεν ακουγόταν ήταν έντονο. Είναι ένα πρόβλημα που με κάθε τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί για να έχουν κέφι και θέαμα οι παρελάσεις. 

Αυτά. Απλά πραγματάκια είναι...