Το Πατρινό Καρναβάλι πέρασε, όμως, στον απόηχο του τριημέρου που πέρασε και η Πάτρα γέμισε από κόσμο, έχοντας κατά κοινή ομολογία την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ποτέ, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το αντίκτυπο που άφησε η μεγάλη αυτή γιορτή στην αγορά. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις το αντίκτυπο που άφησε η γιορτή του τριημέρου στην αγορά και γενικότερα το χρήμα που έπεσε στα μαγαζιά, από την εστίαση μέχρι τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα ήταν λιγότερα από την περσινή χρονιά. 

Το πόσο λιγότερα αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Η πτώση πάντως σε σύγκριση με πέρυσι (που και εκεί είχαμε τα ίδια πάνω κάτω φαινόμενα που είδαμε φέτος), ξεπερνάει το 10%. Λιγότερες παραγγελίες στα μαγαζιά εστίασης, λιγότερη κατανάλωση γενικότερα. 

Κάτι που σε μεγάλο βαθμό είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που η ποιότητα του κόσμου που ήρθε στην Πάτρα ήταν ίσως χειρότερη από την περσινή παρόλο που η επισκεψιμότητα ήταν μεγαλύτερη.

Ο κόσμος που ήρθε τα ήπιε κυρίως στις πλατείες και στους πεζόδρομους, αγοράζοντας μαυροδάφνη και μπύρες από τους πάγκους που είχαν στηθεί, έφαγε σουβλάκια και βρώμικα από τις καντίνες και τις υπαίθριες ψησταριές και άφησε τα λιγότερα δυνατόν χρήματα στην εστίαση, αλλά και γενικότερα στην αγορά. 

Όχι φυσικά ότι δεν δούλεψαν τα μαγαζιά, δεν λέμε αυτό. Όμως σε σύγκριση με τον όγκο του κόσμου που ήρθε στην Πάτρα, τα χρήματα που έπεσαν στην αγορά ήταν ελάχιστα.

Κι πλέον τώρα που πέρασε το καρναβάλι θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή η συζήτηση για το τι καρναβάλι θέλουμε και τι κόσμο μπορούμε να φέρουμε ως πόλη, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για αυτό, εφόσον θέλουμε να αλλάξουμε ρότα. Το θέλουμε όμως; Ιδού το ερώτημα.