Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στον πολυχώρο «ROYAL» (παλαιό Πτωχοκομείο)Ακτή Δυμαίων 53 Πάτρα , ώρα 19.30, θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ ‘‘ Ο Άγιος Πορφύριος και η Πολυκλινική Αθηνών” που σκηνοθετεί η Φένια Παπαδόδημα, από τις εκδόσεις «Εν πλω».

Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ θα μιλήσει ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Πατρών Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σταματόπουλος που θα αναπτύξει το θέμα «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αγίου Πορφυρίου» .

Μετά το πέρας της προβολής του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα Φένια Παπαδόδημα.

Είσοδος θα είναι ελεύθερη

«Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε ένα νοσοκομείο που στο καταστατικό του προέβλεπε δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, σε όλους τους φτωχούς και άπορους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος, από το 1903. Μέχρι το 2013 που έκλεισε, παρέμεινε στην αιχμή της ιατρικής πρωτοπορίας χωρίς να παρεκκλίνει από τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
Καθόλου τυχαία δεν βρέθηκε να υπηρετεί ως ιερέας στον Άγιο Γεράσιμο, το μικρό εκκλησάκι της Πολυκλινικής, ένας σπάνιος, απίθανος ερημίτης. Ο ιερομόναχος Πορφύριος Μπαϊρακτάρης. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Οι μνήμες από το νοσοκομείο αυτό όπου κι εγώ έτυχε να ζήσω τα παιδικά μου χρόνια, οι σκέψεις μου πάνω σε όσα καταγράφει η κάμερα από την πολύβουη Ομόνοια, η ιστορία και η προσφορά της Πολυκλινικής Αθηνών, η ανεπανάληπτη συνάντηση μου με τον Άγιο Πορφύριο. Όλα αυτά συνθέτουν το καταφύγιο στην Ομόνοια».