Ο συνδυασμός τους δεν είναι κάτι καινούριο. Σίγουρα θα έχετε δει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να προσθέτουν στον καφέ τους μερικές φορές λίγο κονιάκ ή ρακή ή τσίπουρο. Τα τελευταία χρόνια οι bartenders χρησιμοποιούν τον καφέ όλο και περισσότερο τόσο σε παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ όσο και στις signatures προτάσεις τους. Εδώ θα βρείτε πέντε δικές μας προτάσεις για να τις φτιάξετε και να τις απολαύσετε στο σπίτι.

Espresso Martini
Οι bartenders αρέσκονται να αποκαλούν το εν λόγω cocktail «κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων». Το κλασικό αυτό κοκτέιλ είναι ένα κατεξοχήν after-dinner ποτό με έντονη την παρουσία του καφέ. Φτιάχνεται εύκολα –θα χρειαστείτε μόνο ένα σέικερ– με την ανάμειξη βότκας, λικέρ καφέ και espresso.

Υλικά
45 ml βότκα
30 ml espresso
20 ml λικέρ καφέ
κόκκους καφέ

Διαδικασία

Χτυπάμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου martini και γαρνίρουμε με κόκκους καφέ.

Irish Coffee
Το πιο γνωστό ρόφημα που συνδυάζει τον καφέ με το αλκοόλ. Κάποιοι το κατατάσσουν στα κοκτέιλ, άλλοι στους καφέδες. Ο ιρλανδικός καφές, που γεννήθηκε τυχαία όταν ένας σεφ θέλησε να ζεστάνει τους επιβάτες μιας πτήσης που αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιρλανδία, είναι ένα ελκυστικό, δυνατό ρόφημα με χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα.

Βασικά του συστατικά είναι το ιρλανδικό ουίσκι και ο καφές φίλτρου που συμπληρώνονται από σιρόπι ζάχαρης και χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του τόσο στην επιλογή του ουίσκι όσο και στον καφέ που μερικοί bartender προτιμούν να φτιάχνουν με espresso.

Υλικά
30 ml ιρλανδικό ουίσκι
60 ml καφές φίλτρου (ζεστός)
10 ml σιρόπι ζάχαρης
30 ml κρέμα γάλακτος
λίγο μοσχοκάρυδο
δυο-τρεις κόκκους καφέ

Διαδικασία
Ρίχνουμε το ουίσκι, τον καφέ και το σιρόπι ζάχαρης σε ένα mixing glass και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια ανάλαφρη κρέμα. Σερβίρουμε σε ποτήρι που έχουμε ζεστάνει πρώτα με νερό, το μείγμα από το ουίσκι και τον καφέ. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Τέλος, μπορούμε να διακοσμήσουμε τρίβοντας λίγο μοσχοκάρυδο ή με δύο-τρεις κόκκους καφέ.

Espresso Old Fashioned
Το Old Fashioned είναι ένα από τα πιο διάσημα κλασικά κοκτέιλ. Κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φτιάχνεται με bourbon. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον bartender James E. Pepper, που τότε εργαζόταν σε έναν ιδιωτικό κοινωνικό σύλλογο στο Λούισβιλ του Κεντάκι με την ονομασία Pendennis. Φημολογείται ότι έφτιαξε το εν λόγω κοκτέιλ για τους άνδρες του συλλόγου. Στην αυθεντική του εκδοχή περιλαμβάνει bourbon, κύβους ζάχαρης, bitters και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιο εσπεριδοειδές, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι. Μία από τις πολλές παραλλαγές του είναι και αυτή με τον espresso, που το κάνει ένα ωραίο digetivo ποτό.

Υλικά
έναν κύβο ζάχαρης
30 ml bourbon
60 ml espresso (θερμοκρασία δωματίου)
angostura bitters
δύο φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού

Διαδικασία
Σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned, βάζουμε τον κύβο της ζάχαρης και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το bourbon, και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα του ουίσκι, τον espresso και τα bitters. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγο, τρίβουμε με μια φλούδα του λεμονιού ή πορτοκαλιού τα χείλη του ποτηριού, προσθέτουμε άλλη μία μέσα στο ποτό και σερβίρουμε.

Coffee Negroni
To Negroni είναι ένα δημοφιλές cocktail-aperitivo με καταγωγή από την Ιταλία, που βασίζεται στην ισομερή συμμετοχή (από 30 ml) του gin, του vermouth και του Campari. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις αρχές του 20ού αιώνα, σαν μετεξέλιξη του Americano, κατά παραγγελία του Camillo Negroni, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

Το Negroni θεωρείται ένα δυνατό αλκοολικό ποτό με έντονη προσωπικότητα που πάταει πάνω στην ισορροπία του γλυκού (από το βερμούτ) και του πικρού (από το Campari). Όπως είναι φυσικό, και αυτό έχει υποστεί πολλές παραλλαγές, άλλες πιο ενδιαφέρουσες και άλλες όχι. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται και εκείνη με τον καφέ και μάλιστα τον cold brew.

Υλικά
30 ml γλυκό βερμούτ
30 ml Campari
20 ml gin
20 ml cold brew
μια φλούδα πορτοκαλιού

Διαδικασία
Σε ένα mixing glass προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο. Ανακατεύουμε για λίγο, σουρώνουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι όπου έχουμε βάλει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Cold brew spritz
Τα spritz είναι ένα χαμηλά αλκοολικό ποτό που προέρχεται από την Ιταλία και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα και στη χώρα μας. Μια ωραία παραλλαγή του είναι αυτή με cold brew που μπορείτε εύκολα να τη φτιάξετε στο σπίτι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως είναι τι καφέ θα χρησιμοποιήσετε για τον cold brew. Θα πρέπει να επιλέξετε έναν καφέ που να έχει υψηλή οξύτητα και εσπεριδοειδή χαρακτηριστικά.

Υλικά
50 ml Aperol
30 ml cold brew
70 ml Prosecco
σόδα
φέτα γκρέιπφρουτ

Διαδικασία
Σε ένα ποτήρι βάζουμε το Aperol και τον cold brew προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το Prosecco και στο τέλος απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα γκρέιπφρουτ.