Για τις ποινές και τη φιλοσοφία τους μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας ότι όποιος περνά με κόκκινο και τραυματίζει ή σκοτώνει συμπολίτη του θα παίρνει τον δρόμο της φυλακής.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Να ξέρει, για παράδειγμα, ο άλλος ότι η διαφορά ανάμεσα στο τώρα και από την 1η Μαΐου και μετά είναι η εξής: Εάν περάσεις κόκκινο, που σημαίνει πράσινο για έναν άλλον ο οποίος ανύποπτα και σεβόμενος τον νόμο περνάει με πράσινο, εσύ όμως το βλέπεις στο κόκκινο, έχει μεσολαβήσει και πορτοκαλί και παρ’ όλα αυτά το περνάς για να τον τραυματίσεις βαριά ή να τον σκοτώσεις, τότε οι ποινές είναι κάθειρξη, δηλαδή θα πας μέσα ό,τι και να γίνει. Και έτσι, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί “Ξέρεις, έλα μωρέ και τι έγινε, πέρασα το κόκκινο”. Κόκκινο για σένα είναι πράσινο για έναν άλλον.

Όταν λοιπόν προκαλείς βλάβη ή όταν αφήνεις τον άλλον ανάπηρο για όλη του τη ζωή ή όταν τον σκοτώσεις, εκεί για τα πράγματα δεν μπορεί να λέμε “Έλα μωρέ, τι έγινε…”. Τι θα πει "τι έγινε"; Όταν έναν άνθρωπο τον έκανες ανάπηρο για όλη του τη ζωή ή όταν τον σκότωσες. Λοιπόν, θέλει προσοχή. Και το κόκκινο δεν είναι κάτι που δεν το βλέπεις. Το βλέπεις και παρ’ όλα αυτά περνάς. Αυτά λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να τα ξανασκεφτόμαστε».