Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης βρέθηκε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκεί όπου ξεκινούν σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία.

Μαζί του ήταν οι υφυπουργοί Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Ο υπουργός συνάντησε τον πρώτο ασθενή στην Ελλάδα που θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απογευματινές ώρες. Πρόκειται για 67χρονο άνδρα ο οποίος υποβάλλεται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, ο ασθενής περίμενε από το 2019 να μπει στο χειρουργηθεί. «Όταν έμαθε ότι γίνονται απογευματινά χειρουργεία, ήταν ο πρώτος που πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να έρθει να χειρουργηθεί. Είναι μια συγκινητική στιγμή ότι με μια πρωτοβουλία που έλαβες, ένας έστω συμπολίτης σου βρήκε μία λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος «καθώς κάτι που το συζητούσαμε από 32 ολόκληρα χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα».

Αμέσως μετά, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους ασθενείς, οι οποίοι «παρά το αρνητικό κλίμα που προσπάθησαν κάποιοι να καλλιεργήσουν, έσπευσαν, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, να δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης, τα σημερινά απογευματινά χειρουργεία που ξεκινούν για πρώτη φορά στο ΕΣΥ θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη.

«Θα τα πληρώσει το υπουργείο Υγείας ως μία συμβολική κίνηση για την έναρξη αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης που αλλάζει την ιστορία του ΕΣΥ. Θέλω να ξέρουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να μπορούμε να παρουσιάσουμε το καλύτερο ΕΣΥ. Όσοι νομίζουν ότι δουλεύουμε εναντίον του κάνουν λάθος. Το ΕΣΥ το αγαπάμε, το σεβόμαστε, το εμπιστευόμαστε. Είμαστε στην αρχή, θα υπάρχουν προβλήματα, θα είμαστε από πάνω για να τα λύνουμε, αλλά με καλή διάθεση όλα θα πάμε καλά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σήμερα, πλην του 67χρονου, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλονται ένας 54χρονος και μια 73χρονη, σε βουβωνοκήλη και αρθροπλαστική γόνατος αντίστοιχα. Το κόστος για τη βουβωνοκήλη είναι 500 ευρώ, ενώ για την ολική αρθροπλαστική γόνατος 1.200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το κόστος για τους ασθενείς που θα επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι χαμηλότερο από αυτό που θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα.


Thestival.gr Δήλωση Γεωργιάδη από Παπαγεωργίου