Στη Salsa κουλτούρα, η χαρά και η ανύψωση του κεφιού κατέχουν κεντρική θέση.

Επιλέγονται ενθαρρυντικά τραγούδια που αναδεικνύουν τη μουσική, έχουν ρομαντική διάθεση ή αντλούν έμπνευση από προσωπικές ιστορίες.

Η Πατρινή χορεύτρια - χορογράφος Τίνα Μπαντζή όταν γνώρισε την κουλτούρα αυτή ερωτεύτηκε την Salsa, ως ένας άνθρωπος εκ φύσεως αισιόδοξος που όμως έχει και μια ρομαντική ψυχή.

Για αυτό και στις χορογραφίες της επιδίδεται στην αναπαράσταση εικόνων που αντανακλούν τη μουσική, επιλέγοντας πότε ανεβαστικά κομμάτια και πότε άλλα που αγγίζουν την ψυχή.

Όπως το "Bruja Mariqua", ένα τραγούδι που μιλά για όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και βρίσκουν μέσω ενός προσωπικού σκοπού τον τρόπο να τις ξεπερνούν ή το «Lluvia» (βροχή) της τελευταίας χορογραφίας της που μιλάει για την ιστορία ενός άνδρα που θυμάται μια κοπέλα η οποία έχει χαθεί και ζητά βοήθεια από τον ουρανό να κρύψει τα δάκρυά του.  

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποτυπώσει την ευδαιμονία της λατινικής κουλτούρας, με εικόνες και κίνηση που αντλούνται από τη ψυχή. Για όλα αυτά και άλλα πολλά μιλάει στο patrasevents.gr. 


Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με την λάτιν και ειδικότερα με τη salsa μουσική;

Πάντα μου άρεσε ο χορός και η μουσική, γι' αυτο ξεκίνησα με μαθήματα μπαλέτου, σύγχρονου και μοντέρνου χορού. Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι μου ταιριάζει κάτι χαρούμενο για να μπορώ να εκφραστώ, έτσι στην Salsa βρήκα το ρυθμό που έψαχνα για να διοχετεύσω την ενέργεια μου.

-Η Salsa τι είναι χορός ή μουσική;

Η Salsa είναι και τα δύο. Είναι ένα μουσικό είδος που προέκυψε από τον συνδυασμό διαφόρων ρυθμών. Ο χορός διαμορφώθηκε κι αυτός μαζί με την μουσική παράλληλα και ονομάζεται κι αυτός salsa.


-Μιλάς για την κουλτούρα της Salsa. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της;

Η κουλτούρα της Salsa εκφράζει τον πολιτισμό και την κοινότητα των λατινοαμερικανικών κοινοτήτων, και όχι μόνο. Πλέον υπάρχει σε πολλές κοινότητες ανεξαρτήτου καταγωγής.

Συνδυάζει τη μουσική, τον χορό, και την κοινωνική διασκέδαση. Η κουλτούρα της Salsa υπογραμμίζει τη θετική ενέργεια, την επικοινωνία και την αγάπη για τη μουσική και τον χορό. Η ανθρωπινή επαφή μέσω της μουσικής είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της.

-Τι είναι η μουσική της Salsa και ποια είναι η προέλευση της; 

 Η Salsa είναι ένα λατινοαμερικανικό είδος μουσικής με ρίζες στην Cuba και το Puerto Rico. Προέκυψε τις δεκαετίες '60-'70 από λατινοαμερικανούς μουσικούς που ζούσαν στην Νέα Υόρκη, οι οποίοι δημιούργησαν ένα μουσικό είδος  επηρεασμένο από ρυθμούς από την δική τους κουλτούρα, όπως το Son και Afrocarribean μουσική με την Jazz και την RnB της Νέας Υόρκης.


-Η Salsa και γενικότερα η λάτιν ταιριάζει με την ελληνική νοοτροπία;  Οι πατρινοί έχουν ενδιαφέρον για τη salsa και ποιες κατηγορίες ανθρώπων είναι αυτές;

Η Salsa μπορεί να ταιριάξει άριστα με την ελληνική νοοτροπία. Η θετική ενέργεια, η κοινωνική διασκέδαση και η αγάπη για τη μουσική αποτελούν κοινά στοιχεία.

Στην Πάτρα υπάρχει ενδιαφέρον από ανθρώπους όλων των ηλικιών για διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι αγαπούν τον χορό και θέλουν να κοινωνικοποιηθούν. Άλλοι αγαπούν την μουσική και θέλουν να εκφραστούν και κάποιοι αναζητούν ένα ευχάριστο χόμπι.

-Στην Πάτρα έχουμε καρναβάλι.  Πόσο ταιριάζει η μουσική και ο χορός της salsa με την γιορτή αυτή της πόλης;

 Η Salsa ταιριάζει άριστα με το καρναβάλι, καθώς και τα δύο αντιπροσωπεύουν την πνευματική ελευθερία, την ενθουσιώδη διασκέδαση και την έκφραση της κοινότητας. Το χρώμα, ο ρυθμός και η παράδοση που συνοδεύουν και τις δύο εκδηλώσεις ταιριάζουν αρμονικά. H Salsa προσφέρει τη δυνατότητα για συμμετοχή και χορό από όλους, ενισχύοντας την κοινωνική σύνδεση και την ανοιχτή διάθεση που συνδέονται με το καρναβάλι.


-Τελευταία είναι αρκετά διαδεδομένη η Bachata και τι σχέση έχει με τη Salsa; 

Η Bachata είναι ένα άλλο είδος λατινοαμερικανικού χορού και μουσικής που έχει ορισμένες κοινές ρίζες με τη Salsa. Και οι δύο προέρχονται από την Καραϊβική αλλά αναπτύχθηκαν με διαφορετικούς τρόπους και έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά.

Η Salsa είναι πιο ενεργητική και συχνά περιλαμβάνει περίπλοκες κινήσεις και σχήματα χορού, ενώ η Bachata είναι πιο αργή και ερωτική, εστιάζοντας στη στενή επαφή και τις αισθησιακές κινήσεις. Παρόλες τις διαφορές, συχνά παρουσιάζονται μαζί σε χορευτικά γεγονότα και δημιουργούν μια ευχάριστη ποικιλία στον κόσμο του λατινοαμερικανικού χορού.

-Όταν χορογραφείς τι σε εμπνέει; Η μουσική ή το story ενός θέματος;

Κάθε χορογραφία είναι διαφορετική. Συνήθως είναι το ίδιο το κομμάτι που με έχει αγγίξει και θέλω να το εκφράσω με εικόνες. Η συναισθηματική κατάσταση παίζει ρόλο για την ιστορία που θέλω να διηγηθώ κάποιες φορές είναι πολύ ενθουσιώδης, άλλες φορές παρουσιάζω μια ευαίσθητη πλευρά πιο ρομαντική.


-Τι ακριβώς είναι τα Salsa Lab Party, που γίνονται και ποιοι παίρνουν μέρος;

Το Salsa Lab Party είναι μια κοινωνική μουσική συνάντηση ώστε να έρθει κοντά όλος ο κόσμος που αγαπάει τη Salsa και τη Bachata. Τον χειμώνα μας φιλοξενεί τις Κυριακές το Frida Live Stage στο κέντρο της Πάτρας και το καλοκαίρι το Yukatan y Barra Latina στο Ρίο, με δύο υπέροχες συνεργασίες εδώ και δύο χρόνια.

Μουσική παίζουν Dj από την Πάτρα και την Αθήνα, χορεύει η ομάδα του Salsa Lab καθως και πολλοί guests χορευτές από όλη την Ελλάδα.

-Τι είναι ο χορός για σένα;

Ο χορός για μένα είναι όλη μου η ζωή. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Είναι η δουλειά μου, επομένως θα εργαστώ πολλές ώρες για να δημιουργώ υλικό. Είναι παράλληλα και η έκφραση μου, άρα θα ξενυχτίσω πολλά βράδια για να χτίσω μια ιδέα, που αργότερα θα γίνει χορογραφία ή μια καινούργια κίνηση.


-Η Πάτρα είναι μια πόλη που αγαπάει τον χορό;

Στην Πάτρα υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη για το χορό και τις τέχνες. Οι άνθρωποι είναι εκφραστικοί, τους αρέσει η διασκέδαση και πάντα θα βρουν τρόπο να ξεκλέψουν λίγες ώρες από το πρόγραμμα τους για να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούν, όπως ο χορός.

-Πες μου ένα όνειρο που έχεις για το μέλλον;

 Θέλω να μεταδώσω όσο το δυνατόν περισσότερο την αγάπη μου για τη Salsa και τον χορό, να δημιουργήσω χορευτικές ομάδες που να ασπάζονται την ιδεολογία μου, να εκφράζονται δηλαδή και οι ίδιοι με τον ίδιο τρόπο. Θεωρώ πως όλοι οι καλλιτέχνες επιδιώκουμε πάνω απ' όλα να δημιουργήσουμε χαρακτήρες με ηθική, παιδεία και όμορφα συναισθήματα μέσω της τέχνης.

-Τελικά τι είναι αυτό που μετράει στην salsa και στην λάτιν για έναν χορευτή;

Η καλή συνεργασία, η ευελιξία στις κινήσεις και η αίσθηση του ρυθμού συνήθως θεωρούνται σημαντικά. Η προσωπική έκφραση και η αυθεντικότητα στον χορό είναι ζητούμενο καθώς προσθέτουν ξεχωριστή προσωπικότητα στην ερμηνεία.

Οι χορευτές αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ της τεχνικής επάρκειας και της εκφραστικής ποικιλίας. Παράλληλα η καλή διάθεση και οι όμορφες προθέσεις παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για μένα.