Τουλάχιστον 2.000 θάνατοι και 20.0000 εισαγωγές σε νοσοκομεία αποφεύχθηκαν στην Ελλάδα, το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2021, λόγω των self test, αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμφωνα με ελληνοαμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Public Health».

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, και ο ΕΟΔΥ, ενώ στη μελέτη πήραν μέρος και δύο αμερικανικά πανεπιστήμια, το MIT και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Την είδηση έδωσε στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος διευκρίνισε ότι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως δημόσια διαθέσιμα δεδομένα και οι επιστήμονες δεν είχαν πληροφορίες για τα άτομα.

Τι είπε ο Γ. Μαγιορκίνης για την έρευνα με τα self test

«Το διάστημα μεταξύ 4 Απριλίου και 15 Δεκεμβρίου του 2021, διατέθηκαν περίπου 60 εκατομμύρια self test. Συμμετείχαν περίπου 8 εκατομμύρια άτομα στη διαδικασία και κατά την κορύφωση του προγράμματος, το 20% του πληθυσμού, έκανε δύο self test, μέσα σε μία εβδομάδα». Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη χρησιμοποιήθηκαν μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις, έτσι ώστε οι ερευνητές να υπολογίσουν ποια ήταν η επίδραση του self test στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας της covid19 και στους θανάτους εξαιτίας της νόσου.