Η ακρίβεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Μιλώντας στην εφημερίδα Το Παρασκήνιο, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει για να πέσουν οι τιμές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μάχη με την ακρίβεια δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ο υποργός σημείωσε ότι 4.000 βασικά και ταχυκίνητα προϊόντα έχουν μειωμένες τιμές στο ράφι, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 20%.

Στο βρεφικό γάλα, «ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο προϊόν για κάθε οικογένεια οι μεσοσταθμικές μειώσεις λόγω του πλαφόν που επιβάλαμε φτάνουν το 15% και ευελπιστούμε ότι θα προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που γίνεται, είναι το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 παρουσιάζονται κατά 80% μειωμένες συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2023. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ένα από τα τέσσερα δραστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το οποίο απαγορεύει επί τρίμηνο τις προωθητικές ενέργειες σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που αποβλέπουν στη λειτουργία της αγοράς υπέρ του καταναλωτή και του υγιούς ανταγωνισμού», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά και στο «Καλάθι της Σαρακοστής» που θα περιλαμβάνει χαλβά, οστρακοειδή, κατεψυγμένα θαλασσινά, διάφορες σαλάτες και αλοιφές, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει τα απαραίτητα στο οικογενειακό τραπέζι.

«Η καλύτερη απόδειξη για όσους αμφισβητούν το αν οι εταιρείες πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται είναι τα αποδεικτικά πληρωμών που έχω καταθέσει στη Βουλή ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και αμφιβολία Οι έλεγχοι γίνονται προς όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς την οποιαδήποτε εξαίρεση. Τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και ανακοινώνονται όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Μόνο πέρυσι επιβλήθηκαν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 12 εκατ ευρώ», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας σε σχετική ερώτηση για τα πρόστιμα.

Αναφορικά με τα σχέδια του υπουργείου για την ανάπτυξη, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι: «Η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας σε τομείς στρατηγικής σημασίας αποτελεί εθνικό μας στόχο και συμβάλλει στο να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί 16% την τελευταία τετραετία. Στόχος μας είναι οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 70% έως το 2027 και θα το πετύχουμε μέσω δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας και της ψηφιοποίησης όλων των σταδίων αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».