Ελευθέρας στους γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο δίνει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς κορωνοϊού στα φαρμακεία, έναντι 5 ευρώ από τους πολίτες, ενώ προβλέπονται επιπλέον χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προαναγγείλει ότι θα ενεργοποιήσει το «νόμο Γκάγκα», σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ προβλέπεται άρση απαγόρευσης της παράλληλης απασχόλησης γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, «οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας: «Στις 4 Ιανουαρίου ορκίστηκα Υπουργός Υγείας για δεύτερη φορά. Στις 7 Μαρτίου, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μας ερανιστικό νομοσχέδιο για να λύσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως σημαντικότερο από όλα ξεχωρίζω τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, έτσι ώστε να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για να γίνει ελκυστικότερη η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ όπως επίσης και η λύση των όποιων ζητημάτων δημιουργούνται από τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν πολλές διατάξεις που στο σύνολο τους θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη λειτουργία του συστήματος. Είμαι περήφανος που κινηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα».

Εμβολιασμοί στα φαρμακεία, επιβαρύνσεις για διαγνωστικές εξετάσεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο, με το άρθρο 24 θεσμοθετείται χρέωση 1 ευρώ και 3 ευρώ στους πολίτες για διενεργούμενες εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Ήταν ένα αίτημα των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων ώστε να πάρουν μια «ανάσα» από το υπέρογκο clawback.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, κατά αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με ένα ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Επιπλέον, με το άρθρο 48 προωθείται ο εμβολιασμός έναντι τη Covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο πιστοποιημένος αδειούχος φαρμακοποιός μπορεί να διενεργεί στο χώρο του φαρμακείου εποχικό εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, αλλά και «να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS - CoV - 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς».

Η διάταξη προβλέπει πως για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού με ποσό 5 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.