Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ουκρανία και στη ρωσική επίθεση που σημειώθηκε στην Οδησσό.

«Ήμουν στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι χθες όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

-Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για όσα πετύχαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, παλέψαμε πολύ. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την Ούρσουλα για τη συμβολή της σε αυτή την επιτυχία και για την ηγεσία της σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες: την πανδημία, τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας, στην ενεργειακή κρίση, που έθεσε κινδύνους για τη σταθερότητα της οικονομίας.

-Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την πράσινη μετάβαση, για την κοινωνική συνοχή.

-Δείξαμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο. Και ποτέ η Ευρώπη δεν έχει δείξει τέτοια απάντηση, με κυρώσεις στη Ρωσία, με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά: καμία παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων διά της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια.

-Ήμουν στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι χθες όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα.

-Σημαντική η αμυντική αυτονομία και η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο.

-Η χώρα μας ήταν η θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, πετύχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να διαταράξουμε τις δημοσιονομικές ισορροπίες. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό χωρίς τη σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη.

-Να πω γιατί είναι τόσο σημαντικό το ΕΛΚ να είναι η σταθερά της Ε.Ε.: Επικεντρωθήκαμε πολύ στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΕΛΚ, γι’ αυτό είναι σημαντικό το κόμμα μας να αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη».