Σημαντικά μειωμένη είναι η παραγωγή μήλων στη χώρα εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, και ειδικά στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας.

«Πρώτα καταστραφήκαμε από τον Daniel την εποχή που γινόταν η συγκομιδή από τις 5 έως τις 20 Σεπτεμβρίου εμείς δεν μπορούσαμε να μπούμε να μαζέψουμε μήλα διότι ήμασταν πλημμυρισμένοι, μιλάμε για ένα μέτρο νερό μέσα στα κτήματά μας. Τα μήλα ωρίμασαν, έπεσαν, αλλά δεν μαζευτήκαν και χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής εκεί. Και αυτά που αποθηκεύτηκαν την εποχή που γινόταν οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία, δεν υπήρχαν χρόνοι. Για ένα μήνα βαρέα αυτοκίνητα βαρέα αυτοκίνητα δεν κινούνταν προς την Αγιά», εξήγησε ο στην «Κοινωνία Ώρα Mega» ο αντιδήμαρχος Αγιάς Λάρισας Βασίλης Σμυρλής.
Καταστράφηκε το 30-40% της παραγωγής μήλων στην Αγιά

Παράλληλα, ο κος Σμυρλής τόνισε πως καταστράφηκε γύρω στο 30-40% της παραγωγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή τη στιγμή τα μήλα είναι αδιάθετα στα ψυγεία γιατί υπήρξαν μεγάλες εισαγωγές από την Πολωνία και τη Σερβία, Πολωνία». Όπως εξήγησε από εκείνες τις χώρες είναι πιο ανταγωνιστικές οι τιμές γιατί είναι πιο χαμηλά τα κοστολόγια. «Παραδείγματος χάρη στη Σερβία χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα που στη χώρα μας έχουν απαγορευτεί», είπε. Τόνισε επίσης ότι οι παραγωγή στη Ζαγορά αποζημιώθηκαν για την κακοκαιρία, ενώ της Αγιάς όχι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όσα μήλα διατέθηκαν, πωλήθηκαν προς 0,35 – 0,40€ /κιλό από τον παραγωγό, ενώ πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 0,20-0,30 ευρώ.