Έρχεται το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», «σχεδιάζουμε το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 με πόρους για τα επόμενα χρόνια» και μίλησε και για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

«Ανοίγουμε συχνά την πλατφόρμα γιατί αλλάξαμε λίγο τα goal post .Δηλαδή δεν κάθεται ένας πολίτης με την αίτηση που έχει κάνει, δύο χρόνια μέχρι να πληρωθεί. Αλλά πολύ σύντομα προσπαθούμε να αποζημιώσουμε τον πολίτη. Και όταν ο πολίτης δεν θέλει να πάει να πάρει αυτοκίνητο βγαίνει από την πλατφόρμα, τον πετάει εκτός για να έρθει κάποιος άλλος που ενδιαφέρεται άμεσα» σημείωσε και αναφέρθηκε στο θέμα της ηλεκτροκίνησης.

«Το τελευταίο εξάμηνο η ηλεκτροκίνηση προχωρά πάρα πολύ γρήγορα. Θέλω να σας δώσω ένα, δύο στοιχεία : Το 2023, το 11,4% του καινούργιου στόλου ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε δώσει στους συμπατριώτες μας περίπου 10 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι άλλα 20 με 25 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες πριν το τέλος του 2024. Χθες το βράδυ υπέγραψα μια απόφαση για καινούργια πληρωμή 700 συμπατριωτών μας ,2,8 εκατ. ευρώ που θα τα δουν στους λογαριασμούς τους 6 Μαρτίου. Άρα πάει ικανοποιητικά η ηλεκτροκίνηση και βρήκαμε επιπλέον πόρους για να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο» είπε.
Για τα ηλεκτρικά οχήματα και για τους φορτιστές

«Τα αμιγώς ηλεκτρικά ήταν 2.800 το 2022, το 2023 ήταν 6.500. Και έχουμε το πρόβλημα των φορτιστών δηλαδή των σημείων φόρτισης .Σήμερα εάν μπείτε σε ιστοσελίδα των Υποδομών και των Μεταφορών έχετε μια πλήρη εικόνα για το που υπάρχουν σημεία φόρτισης .Πόσα σημεία φόρτισης έχουμε σήμερα; 5.422 δημόσια. Χρειαζόμαστε περίπου υπερδιπλάσια αυτού με βάση και τους στόχους που έχουν τεθεί στην Ευρώπη.

Για αυτό τι γίνεται; Αυτόν τον μήνα, τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες από ένα πρόγραμμα που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας που θα προσθέσουμε 4.500 φορτιστές, 50 εκατ. που από τα αυτά 80 εκατ. είναι για ιδιώτες, σούπερ μάρκετ, οι παραχωρησιούχοι στην Εθνική Οδό. Σας δίνω ενδεικτικά παραδείγματα, και 30 εκατ. είναι τα ΣΦΙΟ δηλαδή είναι τα σχέδια που έχουν κάνει οι δήμοι.

Που οι δήμοι θα εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης στους δήμους τους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι θα έχουμε μέσα στο επόμενο έτος άλλα 4.500 σημεία φόρτισης που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας. Υπάρχουν σημεία φόρτισης αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα » τόνισε μεταξύ άλλων.