Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμη η νέα κανονιστική, έχοντας περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και βάζοντας μια τάξη στην εικόνα των κοινόχρηστων χώρων της Πάτρας, στις πλατείες και στους πεζόδρομους.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες παρουσία της δημοτικής αρχής, του ΣΚΕΑΝΑ, του ΤΕΕ, του συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και δεκάδων ακόμα φορέων που σχετίζονται με το θέμα, έγινε μέσα σε ένα καλό κλίμα.

Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι η νέα κανονιστική θα στηριχθεί σε ορισμένους βασικούς άξονες: Η πρόσβαση των πολιτών, ο σεβασμός των ΑμεΑ, η πρόβλεψη για τα έκτακτα περιστατικά, τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαγαζιών και φυσικά η αισθητική εικόνα για την ανάδειξη της πόλης και κυρίως του ιστορικού της κέντρου.

Το επίσης δεδομένο είναι τα μέτρα της νέας κανονιστικής δεν θα είναι οριζόντια για το σύνολο της πόλης, αλλά κάθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής της Πάτρας και τις ιδιομορφίες της.

Όμως η κατεύθυνση θα είναι κοινή και θα έχει σαν στόχο να μπει μια τάξη όχι μόνο στα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών, αλλά γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους και την χρήση πλατειών και πεζοδρόμων.

Δεδομένο είναι επίσης ότι τα μαγαζιά στους εξωτερικούς τους χώρους ανά περιοχή θα έχουν μια ομοιομορφία που θα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Το ποια θα είναι αυτά είναι θέμα προς συζήτηση. 

Σημειώνουμε ότι τα προσχέδια είναι έτοιμα ωστόσο ακόμα δεν είναι οριστικά και θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις. Αφού καταρτιστεί το σύνολο της κανονιστικής για όλη την πόλη, αλλά και για κάθε περιοχή ξεχωριστά θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.