Ούτε το 50% των εμπορικών καταστημάτων και των ελεύθερων επαγγελματιών της Πάτρας δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις που ορίζει η νομοθεσία για τα POS και τη σύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές και από εκεί με την ΑΑΔΕ.

Οπότε η δίμηνη παράταση που δόθηκε σίγουρα ανακούφισε όλους αυτούς τους επαγγελματίες που κινδύνευαν με πρόστιμα. Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί από την 1η Μαρτίου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνταν με κλάδους όπως τα περίπτερα, οι λαϊκές αγορές κτλ θα έπρεπε να είχαν βάλει υποχρεωτικά POS.

Παράλληλα οι υπόλοιποι επαγγελματίες υποχρεούνταν να τα συνδέσουν με τις ταμειακές τους μηχανές, έτσι ώστε όλες οι συναλλαγές να βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όμως με βάση τα όσα αναφέρουν λογιστές 300.000 καταστήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες παρέμεναν χωρίς την σύνδεση που ορίζει ο νόμος, ενώ από την άλλη πλευρά είχαν γίνει μόλις 4.000 σε πανελλήνια κλίμακα.

Αν έληγε η προθεσμία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προχωρούσαν σε επιβολή αυστηρών προστίμων όπως είχε προαναγγελθεί αυτό θα ήταν σίγουρα ένα επιπλέον πρόβλημα για την αγορά που παραμένει σε ύφεση και χωρίς κίνηση.

Οπότε η παράταση αυτή δίνει μια ανάσα, όμως, εμπορικά μαγαζιά και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν από εδώ και στο εξής τα απαραίτητα. Γιατί δεύτερη χάρη δεν έχει από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του.