Ο χώρος που εκτυλίσσεται το νέο δραματικό έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη Ιωάννη Αναστασόπουλου είναι το παλαιοβιβλιοπωλείο του ηλικιωμένου και αποξενωμένου Δημήτρη. Γεμάτος παλιά, αραχνιασμένα βιβλία σε σκονισμένα και παρατημένα ράφια, ο χώρος αποκτά μια αλληγορική διάσταση, καθώς αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα: κλεισμένος μέσα στο βιβλιοπωλείο του, όπως είναι κλεισμένος μέσα στον εαυτό του. Βιβλία ξεχασμένα και παρατημένα, όπως οι αναμνήσεις του παρελθόντος του. Η αδρανής αυτή κατάσταση χρειάζεται ένα καταλύτη για να ανατραπεί κι αυτός είναι η Άννα. Μια νεαρή γυναικά που εμφανίζεται ξαφνικά στο βιβλιοπωλείο του Δημήτρη και ζητά δουλειά ως βοηθός του. Θέλει να τον βοηθήσει να ανακαινίσει το μαγαζί επειδή αγαπά τα βιβλία και εξ’ αρχής υποπτευόμαστε πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που την ωθούν. Αρχικά, ο Δημήτρης αντιστέκεται στον άνεμο της αλλαγής που φέρνει η Άννα, όπως κάθε άνθρωπος που έχει υποστεί απώλειες και κρύβεται στο καβούκι του. Σιγά-σιγά, όμως, η επιμονή της Άννας θα τον μεταμορφώσει.

Ο Ιωάννης Αναστασόπουλος, όπως και στο προηγούμενο έργο του «Το παιδί με το ποδήλατο», δείχνει μια συμπάθεια και ξεχωριστό ενδιαφέρον για ανθρώπους του περιθωρίου, ψυχές αόρατες που τριγυρνούν σαν φαντάσματα μέσα στη γυάλα τους. Δεν προσπαθεί, όμως, να τους φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο, δεν εισάγει κάποιο «κοινωνικοποιημένο στοιχείο». Απλώς φέρνει τους «απόκληρους» σε επαφή, τους βάζει στην ίδια γυάλα και παρακολουθεί τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, σαν μια χημική αντίδραση. Με αυτόν τον τρόπο οι ήρωες του πονούν, λυπούνται, βλέπουν φως στο τούνελ και μαθαίνουν, φτάνοντας σε μια πνευματική ωρίμανση. Το κείμενο του διακρίνεται από την αμεσότητα και την ειλικρίνεια. Το χιούμορ εισάγεται σε μικρές δόσεις, αρκετές, ωστόσο, για να αποσυμπιεστεί η βαριά ατμόσφαιρα. Νοηματικά ακροβατεί ανάμεσα στην έλλειψη ιδανικών και την ελπίδα, ανάμεσα στον κυνισμό και το όνειρο, ανάμεσα στη γείωση και την ανύψωση.

Ο σκηνοθέτης καθοδηγεί τους ηθοποιούς σε συνθετικές ερμηνείες μέσω της αντίθεσης. Το παίξιμο του ενός συμπληρώνει του άλλου. Ο Σάκης Κλήρης ενσαρκώνει πειστικότατα έναν άνθρωπο αδειανό από θέληση για ζωή, ένα νεκρό προ της ώρας του. Η έκφραση του, ο λόγος του, η στάση του σώματος, όλα συνηγορούν σε μια ερμηνευτική ενδοσκόπηση. Ένας χαρακτήρας που κάνει τα πάντα για να κρυφτεί από τον έξω κόσμο. Έχοντας χάσει κάθε νόημα και ελπίδα, απλώς αναπνέει περιμένοντας το μοιραίο τέλος του. Η Έλενα Παλούμπη με το αλέγκρο παίξιμο της ανάβει την πρώτη σπίθα στο ερμηνευτικό παιχνίδι. Καταφέρνει μέσω της εξωστρέφειας, της έντονης κίνησης του σώματος και των χειρονομιών, της γρήγορης ομιλίας και της αμεσότητας να καλύψει τις έντονες ανασφάλειες και φοβίες που ταλαιπωρούν την ψυχή και του δικού της χαρακτήρα. Φοράει τη μάσκα του ενεργητικού, αισιόδοξου ανθρώπου για να μην φανεί πως είναι κι αυτή ένα ψυχικό ερείπιο. Και οι δύο ηθοποιοίέχουν πειστικές συναισθηματικές μεταβάσεις, δεν καταφεύγουν σε ερμηνευτικές κοινοτοπίες και βρίσκουν τον σωστό τόνο για τους δραματικούς μονολόγους τους. Ο ένας χρησιμεύει στον άλλον ως λευκός καμβάς ώστε να «ζωγραφίσει» το τραυματικό του παρελθόν.

Εξαιρετικό, επίσης, το εύρημα να βρίσκεται επί σκηνής η μουσικός Μυρσίνη Συριοπούλου, η οποία, με το βιολί της, εκφράζει εύγλωττα τις ψυχικές διακυμάνσεις των χαρακτήρων. Η παρουσία της δίνει μια ονειρική νότα στο αυστηρά νατουραλιστικό πλαίσιο της παράστασης.

Μέσα από την τραγικότητα των γεγονότων της παράστασης και την τελική κάθαρση, ο θεατής θα αντιληφθεί τον κομβικό ρόλο της ανθρώπινης επαφής και της συντροφικότητας στην διαχείριση της προσωπικής οδύνης. Πρόκειται για ένα έργο που πρώτιστα απευθύνεται στην ψυχή του καθενός και δείχνει πως ακόμα και στα πιο σκοτεινά και απόμερα μέρη, το φως πάντα καταφέρνει να εισχωρεί.

ΧΑΜΕΝΗ ΜΕΛΩΔΙΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Ιωάννης Αναστασόπουλος
Παίζουν: Σάκης Κλήρης, Έλενα Παλούμπη
Σύνθεση Μουσικής: Μυρσίνη Συριοπούλου

Φωτογραφίες: Κώστας Δημόπουλος

9-10 Φλεβάρη
23-24-25 Φλεβάρη
1-2-3 Μάρτη
θέατρο Act.
Τιμή εισιτηρίου 12€ / 10€
Ώρα έναρξης Παρ-Σαβ 21:30 , Κυρ 20:30