Δεν τραβάει η συγκατοίκηση στην Πάτρα, με τους ενδιαφερόμενους μισθωτές (φοιτητές και εργένηδες) που είναι μόνοι τους και ψάχνουν ένα διαμέρισμα για να μείνουν, να έχουν αυτή την επιλογή έως την τελευταία εναλλακτική λύση. 

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά, τόσο στην Πάτρα, όσο και στην ευρύτερη επικράτεια της χώρας και η συγκατοίκηση θα μπορούσε να είναι μια λύση για να μοιράζεται κάποιος το κόστος αυτό, οι περισσότεροι από τους φοιτητές της Πάτρας, επιλέγουν να ζουν μόνοι τους σε ένα διαμέρισμα. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γιώργος Κοπανιτσάνος της "Kopanitsanos Real Estate" στην εφημερίδα "Νεολόγος" η συγκατοίκηση είναι κάτι που έχει περάσει εδώ και χρόνια στην νοοτροπία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με δεκάδες φοιτητές να μοιράζονται την στέγη τους με ένα ή και περισσότερα άτομα. 

Όμως εκεί σε αντίθεση με την Πάτρα που η αγορά ακινήτων στηρίζεται κυρίως στην φοιτητική της κατοικία υπάρχουν αρκετά μεγάλα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και διόροφα με μεγάλα δωμάτια που ευνοούν αυτή την δυνατότητα. Η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει κυρίως φοιτητές που προτιμούν να έχουν την άνεση τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πληρώνουν μόνοι τους το ενοίκιο. 

Μένουν μαζί με ένα άλλο άτομο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και φυσικά εφόσον το ξέρουν, κάτι που δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωση των σπουδαστών που φοιτούν σε κάποια από τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, από το Παρίσι, την Μαδρίτη και την Βαρκελώνη έως στο Λονδίνο και το Μόναχο. 

Η συγκατοίκηση πάντως έχει κάνει ορισμένα δειλά βήματα σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα όμως ως νοοτροπία αργεί ακόμα.