Κοντά στις 5. 000 εκτιμάται ότι είναι στο σύνολο τους τα χειρουργεία που βρίσκονται στην λίστα αναμονής στα τρία μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής, στο Ρίο, στον Άγιο Ανδρέα και στο Αίγιο. 

Πρόκειται για τακτικά χειρουργεία που η αναμονή φτάνει από τους πέντε με έξι μήνες έως και τον 1,5 χρόνο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτές και επειδή η έννοια του τακτικού και του έκτακτου, σε θέματα υγείας, είναι αρκετά σχετικές, ο ασθενής μπορεί και να κινδυνέψει. 

Η λίστα αυτή αναμονής οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο στα νοσοκομεία της επικράτειας, όσο και στα νοσοκομεία της περιοχής μας, υπάρχουν αρκετές αίθουσες χειρουργείων που παραμένουν κλειστές και οι οποίες αν υπήρχε το ανάλογο έμψυχο δυναμικό θα μπορούσαν να ανοίξουν. 

Αν άνοιγαν δεν θα χρειάζονταν τα απογευματινά χειρουργεία, όπου ο ασθενής αν και ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει ένα ποσό που θα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 2.000, τα 3.000 και τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την σοβαρότητα και την ειδικότητα της εγχείρησης. 

Σύμφωνα με ανθρώπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων υπάρχουν πολλά κενά σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, ενώ οι κλειστές αίθουσες μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας φτάνουν τις πέντε με έξι στον αριθμό. 

Όπως αναφέρουν γιατροί της ΕΙΝΑ και φορείς εργαζομένων στα νοσοκομεία με τα απογευματινά ιατρεία τα δημόσια νοσοκομεία παίρνουν πλέον χαρακτήρα Ανώνυμων Εταιρειών. Πάντως, το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης και στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε στη συνέχεια να ιεραρχηθούν τα χειρουργεία που θα πρέπει να προηγηθούν τις απογευματινές ώρες.